DIY: geef nieuwe items een doorleefde look

Marjolein ter Braak

15 November 2019

doorleefde items

Vintage vondsten zijn geweldig omdat het leven aan ze af te zien is. Doorleefde items hebben nostalgie in zich. Maar je kunt ‘nieuwere’ items ook dit uiterlijk geven met wat simpele trucs.

doorleefde items

Breng nieuws tot leven

Verweerde potten, oud hout en accessoires met hier en daar een roestplekje. Doorleefde items, geven hun omgeving glans. Nu kun je antiek gaan struinen, maar een beetje smokkelen mag ook best. Met een mengsel van grijze kalkverf en brekerzand (bouwmarkt) krijgt een terracottapot een verweerde look. En met staalwol en natuurazijn geef je hout een oud jasje, en kandelaars, lijsten en vazen een roesteffect. Lees hieronder hoe je dat doet.

1. Hout een verweerde look geven

Benodigdheden:

  • Azijn
  • Staalwol
  • Afsluitbare pot (2x)
  • Koffiefilter
  • Kwast
  • (Onbehandeld) hout
  • Schuurpapier, terpentine of verf verwijderaar

Aan de slag

We beginnen met het goedje maken waarmee we het hout gaan behandelen. Vul de pot met witte azijn en staalwol. Dit laat je vier nachten weken. Als je wil dat het sneller gaat kun je het staalwol ook beetje bij beetje wat meer uit de pot trekken zodat er lucht bijkomt. Dit versnelt het proces namelijk. Als de staalwol is opgelost in de azijn giet je het goedje in de koffiefilter (zet hier een andere pot onder). Met de azijnoplossing je na het koffiefilter overhoudt, kun je het hout behandelen. Let op: is het hout geverfd? Dan moet je dat eerst verwijderen (schuren dus!). Bij onbehandeld hout kun je direct aan de slag. Hoe vaker je het hout met een kwast en de azijnoplossing bestrijkt, hoe ouder het hout gaat lijken. Veel succes! Weten hoe je kerstballen roestig maakt? Dat lees je hier. doorleefde items

2. Hout en steen een roest effect geven

Wil je een verweerde of roestig effect geven aan woonaccessoires? Dat lukt goed met Abbondanza Rusty Effect verf en Antiquing Powder Dusty Rust. Deze verf kost 19.95 bij www.verftechnieken.nl.

Aan de slag

Je kunt ervoor kiezen om slechts sporadisch roestplekken aan te brengen op een item, maar je kunt ook het hele voorwerp met de verf behandelen. Als je voor het eerste kiest kun je hetgeen je roestplekken wilt geven direct ontvetten en de Rusty Effect verf aanbrengen op de bestaande verflaag. Als je het hele voorwerp wilt behandelen, moet je eerst het voorwerp beschilderen met donkergrijze of zwarte krijtverf. Daarna kun je de Rust Effect verf aanbrengen. Het beste kun je de verf deppend aanbrengen. Als de verf nog nat is strooi je de Dusty Rust poeder op het verfplekje, of over het hele voorwerp als je alles roestig wilt maken. Als de verf helemaal is opgedroogd maar er nog overtollig poeder nog los zit is het handig om dit weg te vegen met een schone kwast. Als je zeker wilt zijn dat het de roest niet afgeeft en het het effect goed blijft zitten, doe er dan nog een top-laag overheen. Bijvoorbeeld de Abbondanza extra matte vernis. Ook leuk: DIY: vogelvoer in de vorm van een ster doorleefde items BRON: TRENDHUNTERS.NL, VERFTECHNIEKEN.NL | BEELD:  IVAR JANSSEN, WILMA CUSTERS FEATURES AND MORE | PRODUCTIE: FEATURES AND MORE | STYLING: WILMA CUSTERS


Gratis voor jouMeer Wonen