De magnolia: alles wat je wilt weten

Marloes Blom

02-03-2020 12:00:24

magnolia

De magnolia bloeit rijkelijk met prachtige grote bloemen. En o zo fijn: dat doet hij al in de prille lente, als voorbode van de echte lente. Wij zijn fan!

First things first: boom of struik?

Sommigen noemen hem een struik, anderen een boom. Beiden is goed. Sommige soorten zijn en blijven struiken, tot enkele meters hoog. Anderen groeien uit tot een boom. Liefst 37 meter hoog kan de Magnolia grandiflora worden op zijn plek van oorsprong. De magnoliaboom staat ook bekend als ‘(valse) tulpenboom’ en ‘beverboom’ – bevers zouden dol zijn op de wortels. magnolia bloeit

Ruim honderd soorten – in allerlei kleuren

Van magnolia bestaan ruim honderd soorten en ook vele cultivars. De kleur van de bloemen varieert van wit tot geel, en van zalmroze tot magenta. De blauwe beverboom, de Magnolia acuminata ‘Blue Opal’, heeft trouwens geen blauwe bloemen. Hij dankt zijn naam aan zijn bloemknoppen: die hebben een blauwe gloed. Bekende struik magnolia’s: Magnolia soulangeana – met grote, witroze geurende bloemen Magnolia stellata – met witte stervormige bloemen, al vroeg in de lente Bekende boom magnolia’s: Magnolia kobus – met witte bloemen Magnolia sentinel– met grote roze bloemen met een roodroze kelk Magnolia x loebneri – met lila-roze stervormige bloemen Magnolia soulangeana magnolia stellata gele magnolia

De gebruiksaanwijzing: honkvast en zure grond graag

Magnolia’s doen het ’t best op een voedzame, zure grond waar het water goed weg kan lopen. In ieder geval géén kalkgrond. Ze willen veel ruimte voor hun wortels en zijn honkvast – verplaats ze dus liever niet. Kies een plek in de zon of halfschaduw, uit de (volle) wind. Hier lees je een stappenplan om een magnoliaboom te planten. Bloeit je boom niet? Experts van BBC Gardeners’ World Magazine geven tips en tricks om je magnolia te laten bloeien. Snoeien is bij een magnolia eigenlijk alleen nodig als hij dode takken heeft, of veel dunne takken. Doe dat dan vlak na de bloeiperiode. In deze video meer snoeitips.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wel of niet winterhard?

De bloeitijd van magnolia’s verschilt per soort. Veel bloeien al vroeg in het jaar – als de kans op vorst nog behoorlijk groot is. De bloemen kunnen dan bevriezen. Kleine boompjes en struiken kan je beschermen met een winterhoes.

Mooi én lekker

Van sommige soorten kan je de bloemblaadjes suikeren en eten. Ook kan je magnoliasiroop maken van de bloemen van sommige magnolia’s.

Meer lezen en kopen

    • Verschillende boomkwekerijen zijn gespecialiseerd in magnolia en bieden online een mooi overzicht van de verschillende soorten. Bijvoorbeeld boomkwekerij Leemreize in Ruurlo, en kwekerij Ten Hoven Bomen in Apeldoorn.
    • Een heuse magnoliawandeling kun je maken in de Nationale Plantentuin in Meise, België. Er groeien verschillende wilde magnolia’s en ook mooie cultivars. Check wel eerst even de website voor de precieze periode rond april/mei, die hangt uiteraard af van de bloeiperiode. In Arboretum Wespelaar in België staan ook prachtige magnolia’s.
    • Voor de bloei van de bomen in Parijs ben je waarschijnlijk aan de late kant – daar bloeide deze magnoliaboom in de Jardin des Tuileries in elk geval al eind februari.
 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cris Silveira (@crissilveira) op

Ook het Londense straatbeeld werd al prachtig opgefleurd door bloeiende magnolia’s.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door This Is London Magazine (@thisislondonmag) op

BEELDEN: PIXABAY | UNSPLASH | INSTAGRAM

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Tuin