Citrusboompjes – dé mediterrane sfeermakers

Marloes Blom

23 July 2019

Citroen

Ze ogen schattig, die kleine boompjes met hun kleurrijke vruchten in miniformaat. Ze creëren een mediterrane sfeer, én ze blijven het hele jaar groen. Mandarijn, citroen, sinaasappel, kumquat – welke kies jij?

De varianten

  • Het mandarijnboompje – de citrus reticulata Mandarijnboompje
  • Het citroenboompje – de citrus meyeri Citroenboompje
  • Het sinaasappelboompje – de citrus mitis Sinaasappelboompje
  • De kumquat – de fortunella Kumquat

Citrusboompjes bloeien met heerlijk geurende witte bloesem. Ze geven schattige minivruchten. Toegegeven, die ogen leuker dan dat ze smaken. Uitzondering is de kumquat: die geeft ronde of langwerpige vruchtjes die je met schil en al kan eten. De schil smaakt zoet, het vruchtvlees friszuur.

De boompjes houden als kuipplanten

Citrusboompjes gedijen het best op een zonnige, beschutte plek. Je houdt ze in vorm door ze in het voorjaar te snoeien. Geef ze vooral niet teveel water – denk aan hun mediterrane komaf. Tussen gietbeurten in moet de kluit weer drogen, anders riskeer je wortelrot. Geef in de zomermaanden minimaal wekelijks water, in warme periodes vaker. In de winter volstaat eenmaal per twee of drie weken. Citrusboompjes worden niet blij van water waarin teveel kalk zit, dus wissel kraanwater af met regenwater. Geef ze van de lente tot en met de herfst extra voeding, zo om de twee weken.

Binnen overwinteren

Citrusboompjes zijn niet winterhard. Een paar graden vorst kunnen ze hebben, maar zet ze liever ruim op tijd binnen. Er zitten weliswaar geen vruchten aan – die boompjes met hun mooie blad zijn zeker een aanwinst binnen! Wil je het seizoen erop zoveel mogelijk bloemen en vruchten, zet citrusboompjes dan het liefst op een koele maar lichte plek. BEELD: UNSPLASH | IStock | PEXELS


Gratis voor jouMeer Kamerplanten