Brandt-kaarsen: met liefde gemaakte kaarsen van sojawas

Marjolein ter Braak

16 January 2023

Brandt kaarsen

Steek een Brandt-kaars aan en je kunt zomaar betoverd raken door de geur van Toscaanse heuvels of Franse dennenbossen. Kaarsenmaker Giselle Habraken weet de geuren die ze tegenkwam op haar fietsreis door Europa in potjes te vangen. Giselle leerde min of meer bij toeval ambachtelijke kaarsen maken in New York, en dat beviel haar zo goed dat ze besloot om in 2016 haar eigen label te beginnen in Nederland, Brandt Kaarsen. Hier maakt ze kaarsen van soja- was en koolzaadwas. Journalist Rosa Velthuis gaat bij haar langs.

Met aandacht

Het giet van de regen bij aankomst in de ambachtelijke kaarsenmakerij in Utrecht. Gelukkig zorgt eigenaresse Giselle voor een warm welkom. In haar atelier dat volstaat met kannen met pollepels, mallen en glazen potjes ruikt het heerlijk naar een mix van hout, dennen en citroen. Dat hier met liefde en aandacht kaarsen worden gegoten is te zien en te ruiken. Sinds 2016 werkt Giselle hard aan haar kaarsenbedrijf, tot ze vorig jaar een zeldzame hersentumor bleek te hebben. De behandelingen lijken goed aan te slaan en Giselle maakt weer rustig, maar vol passie, kaarsen. “Mijn ziekte heeft mij gebracht naar wat ik écht bijzonder en fijn vind aan wat ik doe. Dat is de tijd die je voor het kaarsen maken moet nemen en de rust in je hoofd om te blijven verbeteren. Je leert voortdurend, geen enkele kaars is hetzelfde”. 

Brandt kaarsen
©Lars Verkroost

Limoen, lavendel, jasmijn 

Giselle leerde kaarsen maken bij een kaarsenstudio in de wijk Sunset Park in New York. Een spontane actie, vertelt ze. “Ik kreeg van een Amerikaanse vriendin een kaars, gemaakt in die kaarsenstudio in New York. Op dat moment zat ik even zonder werk en vroeg in een opwelling of ik een maandje kon komen helpen kaarsen maken. En daar ging ik. In die kaarsenstudio werkten we met sojawas in plaats van het uit aardolie gewonnen paraffine.”

Eenmaal terug in Nederland kwam ze maar weinig sojawaskaarsen tegen en werd het vlammetje aangewakkerd om haar eigen kaarsenlabel van sojawas te beginnen, Brandt Kaarsen. “Ik begon met de traditionele geuren Groene Thee Limoen, Lavendel, Jasmijn en Kamperfoelie. Kamperfoelie is nog steeds mijn favoriete kaars omdat die mij doet denken aan New York.”

Hoewel sojawas haar eerste ‘kaarsenliefde’ is, werkt Giselle tegenwoordig ook graag met koolzaadwas als grondstof. “Koolzaad groeit op veel plekken in Europa. Ik zou heel graag van Nederlandse boeren de koolzaadolie willen gebruiken. Dat lijkt mij het allermooiste: kaarsen helemaal van Nederlandse bodem.” Ze vertelt dat kaarsen gieten met een voor haar nieuwe grondstof niet makkelijk ging. “Koolzaadwas heeft zijn grillen waar je veel mee moet oefenen. Er zijn flink wat kaarsen gebrand voordat ik tevreden was. Deze kaarsen zijn wat droger dan die van sojawas, maar hebben dezelfde kwaliteit.”

Brandt kaarsen
Kaarsen maken is voor Giselle als meditatie.
©Luna Lucia Fotografie

De ene was is de andere niet

Soja- en koolzaadwas zijn natuurlijke, vegan producten, gemaakt van de olie van sojabonen of koolzaad. Deze oliën zijn volledig biologisch afbreekbaar. Het voordeel van koolzaadwas is dat koolzaad ook in Nederland groeit. Lekker lokaal dus. Kaarsen van soja- of koolzaadwas branden veel langer dan een paraffinekaars en er komt minder roet vrij bij het branden.

Geur in laagjes

Een geurkaars bestaat uit een basis-, top- en hartgeur. De basisgeur is een zwaardere geur die het langst blijft hangen als je een kaars brandt, bijvoorbeeld cederhout. Dan de topgeur zoals eucalyptus en citroen. Die ruik je als eerste als je een kaars aansteekt, maar vervliegt wat sneller. Een hartgeur is een geur die de rest kan dragen. Denk aan kamille.

Thuis een Brandt-kaars?

Brandt-kaarsen zijn te koop via de webshop brandtkaarsen.nl, prijs € 11 – € 45

TEKST ROSA VELDHUIS | OMSLAGBEELD: LARS VERKROOST PHOTOGRAPHY


Gratis voor jouMeer Wonen