Wintersnoei: deze bomen en planten kun je nu snoeien

Marene Hendriksen

29 November 2019

wintersnoei

Tijd voor de wintersnoei. Kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusje voor november of december (zolang het maar niet vriest!). Planten en bomen zijn nu in winterrust. Ideale snoeitijd dus, of toch niet?

Wintersnoei of niet?

De bloeitijd van een heester geeft het juiste snoeimoment aan. Bloeit de heester vóór de langste dag (21 juni) dan snoei je deze niet in de winter. De bloemknoppen van sering, boerenhortensia, magnolia, brem, jasmijn of rododendron zitten namelijk al aan de takken. Wél geschikt voor de wintersnoei zijn heesters die ná de langste dag bloeien, waaronder lavendel, hertshooi, hibiscus en vlinderstruik. Deze planten krijgen hun bloemknoppen in het voorjaar. wintersnoei

Ook nu snoeien:

  • Knip van de druif (vóór de kortste dag – 21 december) en kiwi de jonge scheuten terug tot op 2 à 3 ogen van de hoofdtak.
  • Snoei de doorgeschoten takken van rozen, struikmalva’s (Lavatera) en vlinderstruiken een derde deel af. De rest doe je na de winter.
  • Het is ook snoeitijd voor clematis (alleen de jackmanii en viticella- soorten) en blauweregen. Clematis: knip rigoureus, tot circa 30 cm vanaf de grond tot een gezonde knop. Blauweregen: snoei de dunne zijtakken terug tot circa 30 cm van de hoofdtak. Deze wintersnoei kan tot eind januari.

Wintersnoei van bomen

  • Lei- en dakbomen houd je in vorm door de jonge, meestal verticaal groeiende zijtakken tot circa 5 cm van de hoofdtak te knippen.
  • Let op met het snoeien van esdoorn, berk, haagbeuk en notenboom. Hun sapstroom komt al na de kortste dag (21 december) op gang. Snoei ze begin december, als ze nog in rust zijn of komend voorjaar als ze weer in blad staan.
  • Tot februari snoei je fruitbomen met pitvruchten (appel en peer). Met het snoeien van bomen met steenvruchten (kers, pruim, perzik en abrikoos) wacht je tot maart.

SAMENSTELLING: MARIËTTE LAAN EN MIRJAM ROSKAMP | BEELD: PEXELS  

Lees ook:

5x winterharde planten De geldboom: alles wat je moet weten Ontdek de vogels in jouw tuin


Gratis voor jouMeer Tuin