Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Karin komt erachter dat een waterspuitende kikker en waterlelies er prachtig uitzien, maar niet samen gaan.
Doet niet moeilijk, of toch wel?
Deze bloemen hoef ik geen water te geven en evengoed zijn ze prachtig: de waterlelie is geweldig mooi en de bladeren enorm nuttig. Zo schuilen diverse vissen eronder als de reiger overvliegt op zoek naar een lekker hapje en hebben de bladeren een verkoelend effect op de temperatuur van het vijverwater. De bladeren produceren zuurstof en ook het vervelende draadalg krijgt veel minder kans om uit te dijen. De waterlelie houdt van voldoende voeding en groeit vanuit de vette kleilaag die mijn hovenier bij de aanleg van de vijver heeft aangebracht.
Maar aan het einde van het eerste seizoen heb ik de beste man, mijn hovenier, maar eens gebeld. Want inmiddels waren wat miezerige blaadjes en een klein waterleliebloemetje was het resultaat van mijn investering. Hij zag gelijk bij zijn bezoek aan mijn vijver wat er mis was… ooit had ik een betonnen kikker gekocht en die spuit een waterstraaltje naar het midden van de vijver. Maar de spuitende kikker en de waterlelie blijkt geen goede match. Want die waterstraal van de kikker, daar kan de waterlelie dus niet tegen. Die heeft het liefst stil water zonder golfjes of spetters.
Het is inmiddels half mei en ik zie de eerste bladeren gelukkig weer bovenkomen vanuit de klei op de bodem, ik kan haast niet wachten op die prachtige bloemen. Ik heb namelijk gekozen voor de zalmkleurige waterleliebloem want die vind ik het mooiste. En o ja, de kikker heeft nu een andere plaats, Marktplaats om precies te zijn. En nu maar wachten op een echte kikker in mijn vijver!
Lees ook: Vijver in de tuin: 8 gouden zomertips
Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’
Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.
Help mee en nomineer
Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:
‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media! Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’.
Meer Karin Bloemen?
Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.
BEELD: UNSPLASH