6 tips voor een bloementuin

Marjolein ter Braak

14 May 2023

tips voor een bloementuin

De tuin van Marie-José is een feest van kleuren en silhouetten. In dit artikel dat we eerder plaatsten, vind je haar bloementuin en verklapt ze haar favorieten. In dit artikel vind je haar tips voor een bloementuin om je tuin om te toveren in een bloemenzee van kleuren, vormen en geuren.

tips voor een bloementuin

Marie-José’s tips voor een bloementuin

  1. “Pas je plantenkeuze aan de grond en omstandigheden in de tuin aan en niet andersom.”
  2. “Zoek planten die samen een natuurlijk geheel vormen. In mijn tuin is zo’n combinatie bijvoorbeeld: zwart-blauwe rapunzel, dubbelloofvarens, sleutelbloem, zaagblad, cipreswolfsmelk.”
  3. “Zaai in zelfgemaakte perspotjes. Er is een apparaat waarmee je van tuinaarde potjes kunt persen waar je een zaadje in doet. Die zet je dan op een tray. De tere zaailing kan zo zonder beschadigingen overgeplant worden. Kijk op moestuinweetjes.com en zoek op ‘pottenpers’.”
  4. “Maak je eigen potgrond. In de herfst maak ik een losse bak met bladafval en tegen de lente meng ik de zo goed als vergane bladeren met de compost; zo krijg je perfecte potgrond zonder toevoegingen.”
  5. “De tuin krijgt wat de tuin geeft. Half februari begin ik met het afknippen van plantenresten. Die versnipper ik en dat komt als mulch in de border van de plant zelf. Daar ben ik heel precies in, in de natuur gaat het ook zo. De rest van het jaar doe ik de snippers van de planten die ik knip op de composthoop.”
  6. “Laat planten met mooie zaaddozen staan, om uit te zaaien, voor insecten, voor vogels. Ze zijn mooi in elk seizoen én het is handig om te zien waar deze planten weer zullen opkomen.”

TEKST EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH | ILLUSTRATIE PAULINE VAN EIJLE


Gratis voor jouMeer Tuin