Plant van de maand: keizerskroon

Marjolein ter Braak

11 February 2022

Fritillaria

De Bloeimeesters is een collectief van tuinontwerpers, kwekers, beplantingsadviseurs en hoveniers die tuineigenaren willen inspireren hun tuinen te vergroenen. Elke maand licht een van hen een speciale tuinplant uit. Deze keer: tuinarchitect Arjan Boekel over wilde keizerskronen (Fritillaria eduardii en Fritillaria raddeana). Arjan: “Bloembollen die al in maart bloeien, wie is er niet gek op? Vrolijke voorjaarsbodes zoals krokus en blauwe druif staan zo ongeveer in elke tuin om de winter uit te zwaaien. De meeste van die vroege bloeiers houden het laag bij de grond – zo niet de wilde keizerskronen, de Fritillaria eduardii en Fritillaria raddeana. De bloemen openen in maart wanneer de planten zo’n 40 tot 50 cm hoog zijn, maar de stengels komen in volle bloei tot wel 70 à 80 cm hoogte. Fritillaria raddeana heeft een subtiele, zachtgele kleur, Fritillaria eduardii is opvallender: oranje tot steenrood. Beide soorten zijn familie van de welbekende keizerskronen, de Fritillaria imperialis. Die bloeien echter wat later, en de ‘ouderwetse’ soorten bloeien weinig subtiel in gele en oranje tinten, met forse bloemen en op hogere stelen. Om die reden vind ik de botanische soorten – de natuurlijkere ‘kleine broertjes’ – wat makkelijker toe te passen. De geur is bovendien afwezig of in elk geval minder penetrant, want de keizerskroon kan ronduit stinken.”

Waar is de plant op z’n best?

“Ondanks het wat exotische uiterlijk hoef je niet bang te zijn voor vorst. Deze Fritillaria’s komen namelijk hoog uit de bergen van Tadzjikistan en Afghanistan. Vroeger wist ik nooit zo goed wat ik met de keizerskronenfamilie aan moest; ik paste ze dan ook nooit toe. Tot ik ze een keer zag bloeien in een bosrijk gedeelte van een Engelse tuin. Daar kwamen ze veel beter tot hun recht dan in de stijve bedden waar je ze meestal aantreft. Op zichzelf is zo’n felgekleurd bollenboeket wel leuk, maar met de meer natuurlijke stijl van tuinieren van De Bloeimeesters heeft het weinig te maken.” Alles over de knappe wilde kievitsbloem – de Fritillaria meleagris Fritillaria

Mooi in combinatie met?

“Deze beide Fritillaria’s combineren heel mooi met andere lagere voorjaarsbloeiers. Een leuk contrast wordt gevormd met de blauwe druif (Muscari latifolium) en het paars van de boerenkrokus (Crocus tommasinianus ‘Barr’s Purple’). Vroegbloeiende vaste planten combineren ook mooi, zoals longkruid (Pulmonaria) en de Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera). Voor een natuurlijke uitstraling is het ook mooi om te combineren met wintergroene siergrassen, zoals Carex ‘Everest’ of Luzula nivea. Mijn ervaring is dat deze botanische Fritillaria’s elk jaar goed terugkomen als je ze na de bloei rustig laat afsterven. Dat is sowieso de moeite waard, want na de bloei verschijnen interessante zaaddozen, die in tegenstelling tot de hangende bloemklokken fier rechtop staan.”

Plantpaspoort

  • Latijnse naam: Fritillaria eduardii en Fritillaria raddeana
  • Nederlandse naam: keizerskroon
  • Soort plant: bolgewas
  • Standplaats: halfschaduw
  • Grond: gewone tuingrond
  • Bloeitijd: maart-april
  • Bloemkleur: oranje tot steenrood (eduardii) en zachtgeel (raddeana)
  • Hoogte: 70 cm

Tip: 5x onze Fritillaria favorieten

Stel je vraag

Met ingang van het maartnummer beantwoorden de tuinexperts elke maand de meest interessante tuinvragen in onze rubriek De Tuin In. Heb jij een tuinvraag? Stuur die in naar [email protected].

De Bloeimeesters online

Op www.debloeimeesters.nl vind je inspirerende 360° voorbeeldtuinen waar je doorheen kunt ‘wandelen’, met bij elke plant praktische informatie over groei en bloei. Je kunt de planten ook via de site kopen. TEKST EN FOTOGRAFIE ARJAN BOEKEL   Andere plant van de maand bekijken? Plant van de maand: vleesbes (Sarcococca) Plant van de maand: Japans bloedgras Plant van de maand: Camellia sasanqua Plant van de maand: Lenteroos (Helleborus orientalis)


Gratis voor jouMeer Tuin