Pioenrozen in de tuin, dé tips

Mariëtte Laan

25 May 2023

Pioenrozen - In de tuin - roze pioenen

Help pioenrozen niet om te vallen. Wil je volgend jaar pioenrozen in je tuin? We vertellen je in dit artikel waneer  het beste moment is om ze te planten en wat het geheim is van een goede bloei van de pioenroos.

Ondersteun bloeiende pioenrozen met een plantenring of -steun. Dat kun je het beste doen nét voor ze gaan bloeien. De grote gevulde bloemen zijn zo zwaar dat ze makkelijk omvallen.

Pioenrozen ondersteunen

Zet een plantenring om de jonge scheuten zodra ze boven de grond komen. Schuif deze ring steeds omhoog. Zo kan het ook: prik fijn vertakt rijshout, zoals berken- en hazelaartakken rondom de pol pioenen in de grond. Bind vervolgens de topjes bovenaan bij elkaar. Als de plant tussen de takken omhoog groeit vindt hij er steun.

Pioenrozen plant je in het najaar

Volgend jaar de mooiste en sterkste pioenen in de tuin? Koop ze in het najaar als zogenaamde ‘kale plant’ bij een kweker. Wie kunnen we beter vragen naar tips voor pioenrozen dan kweker Ruud Warmerdam van Warmerdam Paeonia, een familiebedrijf dat al 4 generaties en ruim 100 jaar ervaring heeft met het telen van pioenen en er nog lang niet op uitgekeken is. Zoals Ruud zegt: “Als de knoppen uitkomen en die enorme bloem in zo veel variaties bloeit, dat blijft elk jaar een feestje.”

Tip om te beginnen met pioenen?

“Een pioenroos kan gemakkelijk 30 jaar op dezelfde plaats staan. Kies de kleur en soort dus met aandacht.”

Wat is het geheim van een goede bloei?

“Pioenen zijn kieskeurig wat betreft standplaats. Kies die dan ook met zorg uit. Niet te nat, te donker, te diep of te dicht bij grote bomen of struiken. Hier zullen ze slecht bloeien of zelfs wegkwijnen. Pioenen vragen een zonnige plek waar het water snel wegzakt. En geen concurrentie van planten die er boven of tegenaan groeien.”

pioenrozen

Wat is de geurendste pioen?

“Hoe gevulder de bloem, hoe geuriger hij is. De lactiflora-cultivars geuren het beste. Bijvoorbeeld ‘Myrtle Gentry’ en ‘White Cap’ hebben die echte overheerlijke pioenengeur. En natuurlijk geniet ik nu van een verse bos geurende pioenen in een vaas.”

Verdiepend artikel: Lees hier meer tips over pioenen, onder andere hoe je ze in vaas verzorgt.

Heb je dit artikel met plezier gelezen? Bekijk dan hier of ons blad iets voor jou is.

TEKST MARIE TROMP | FOTOGRAFIE ISTOCK, UNSLASH, PEXELS


Gratis voor jouMeer Tuin