Column Karin Bloemen: la vie on rose

Marjolein ter Braak

25 February 2022

Karin Bloemen rozenstruik snoeien

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column (Karin’s tuintips) om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Daarnaast wil ze geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven. Deze week deelt Karin de tip die ervoor zorgt dat haar dit jaar rozen geen bladluis meer zullen hebben. Hoopt ze… ‘Een van mijn favoriete rozen is de Çharles Austin” een gele abrikooskleurige roos, maar ook de roos ‘New Dawn’ mag niet in mijn zomerse tuin ontbreken. Nu moet ik natuurlijk wel mijn best doen om de rozen gezond en succesvol te laten zijn in m’n border. Dus knip ik braaf de uitgebloeide rozenbottels na het bloeien af zodat de struik blijft doorbloeien. Mijn buurman zweert bij het strooien van een paar handjes afgemaaid gras bij de voet van de struik, maar dat gaat me net te ver. Hoewel die rozen van hem er altijd tiptop bij staan.

De rozenstruik snoeien

Snoeien is ook echt wel een dingetje. Mijn tuinvriendin Suus leerde mij dat je in maart tot drie groeiknopjes moet terugsnoeien en dan vooral het dode hout ook eruit moet knippen. Ook knip ik soms op mijn gevoel… en dat gaat eigenlijk altijd goed. Na het snoeien geef ik dan de rozen wat rozenmest en wacht de eerste knoppen af. Maar helaas zit er elk jaar weer bladluis al op de knop! Nu houden luizen niet zo erg van sterke geuren en dan vooral niet van kruiden soortjes. Dus hier komt de tip; ik plant flink wat lavendel bij de rozen. En dit seizoen probeer ik ook citroentijm. Duimen maar dat er geen luizen komen knabbelen aan mijn rozen. Laat de zomer maar komen. La vie en rose, bij Karin…’ Meer over rozen: Klimroos Rosa ‘Ghislaine de Féligonde’ oogt én ruikt hemels

Help mee en nomineer

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin