De stokroos: wanneer plant je ‘m en hoe verzorg je ‘m

Marjolein ter Braak

2 May 2024

stokroos - bankje - zomer

Hij is zo leuk kleurrijk waardoor je blij wordt als je langs ‘m loopt. De stokroos (Alcea rosea) heeft vele kleuren, en ze zijn allemaal mooi. Lees hier hoe je de stokroos verzorgt, wanneer je ‘m zaait en plant en wanneer hij in bloei staat. bloeiende stokrozen - kleurrijk - stokroos - plant Het liefst staat deze plant met zijn fleurige bloemen met z’n wortels in arme kleigrond. Woon je echter op zandgrond, probeer dan eens de donkerdere tinten, die doen het daar ook goed op. De roots van deze plant liggen in Turkije. In de 16e eeuw kwam-ie naar Europa waar hij verrassend goed groeit in stedelijke gebieden. Kijk maar eens naar alle smalle geveltuintjes waar hij de hele straat opvrolijkt met z’n bloemen in alle kleuren.

Stokroos zaaien of planten

stokroos - bankje - zomer Het liefst staat hij dus wat beschut, tegen een muur of schutting. De zon op z’n bol vindt deze plant erg fijn en als hij het naar zijn zin heeft kan hij wel ruim 3 meter hoog worden. De meeste stokrozen houden het echter bij zo’n 1 tot 1,5 meter hoog. Als je de stokroos in je tuin wilt hebben zijn er twee opties:

  1. Je koopt een plant bij een tuincentrum en zet ’m in de zon of halfschaduw op een beschutte plek in de tuin. De bloemen bloeien dan doorgaans direct en dus heb je er meteen plezier van.
  2. Je stopt in in het vroege najaar (eind september) of het late voorjaar (eind mei) de zaden in de grond. Houd hierbij zo’n 40 cm afstand tussen de zaden en bedek ze met een dun laagje aarde. Je zult wel groene plantjes op zien komen, maar de echte bloemen komen pas in het jaar erop. Als je in september gezaaid hebt, kun je met een beetje geluk in de zomer erop bloemen hebben, maar er is geen garantie. Wil je in de winter al aan de slag; vanaf februari kun je de zaden ook binnen in een pot zaaien en laten ontkiemen.Als de stokroos eenmaal goed in je tuin staat is de bloeiperiode van juni – oktober.

Stokroos zaden verzamelen voor volgende zomer

Houd er rekening mee dat de stokroos zo’n twee jaar blijft staan. Dit komt doordat de plant hierna vaak roestschimmel krijgt, waardoor ze niet meer mooi blijven. Zodra aan de bloemstengels donkerbruine bollen -of zaaddoosjes- komen, kun je die openen. Daar zitten de zaden in voor nieuwe stokrozen. Deze kun je zaaien zoals bij punt twee hierboven beschreven wordt. Het kan ook goed zijn dat de stokroos zichzelf uitzaait. Overigens krijgen deze nieuwkomers niet automatisch dezelfde kleur als de moederplant. Je kunt dus (aangenaam) verrast worden. stokroos - zwarte bloem

Water en verzorging

Knip uitgebloeide bloemen weg zodat alle energie naar de nieuwe uitlopers gaat. Knip de stengel terug tot zo’n 30 cm hoogte. Let daarnaast goed op dat de stokroos niet in te vochtige grond staat, daar kan de plant de kwaal ‘roest(schimmel)’ door krijgen. Daar gaat hij niet dood door, maar zoals hierboven beschreven wordt hij er minder mooi van. Als het weinig regent is het belangrijk de stokroos water te geven, doe dit dicht bij de grond (liefst met een gieter) in plaats van met een sproeisysteem omdat water wat hoger op de plant terecht komt roest kan veroorzaken. Leuk om verder te lezen: over zaden (o.a. van stokroos) verzamelen en drogen. Stokroos zaden zijn natuurlijk ook te koop, bijvoorbeeld via de webshop van Happy Seeds.

Heb je dit artikel met plezier gelezen? Bekijk dan hier of ons blad iets voor jou is.

FOTOGRAFIE: ISTOCK


Meer Tuin