Column Karin Bloemen: wat een bende…

Marjolein ter Braak

27 January 2023

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Karin doet deze week aan onkruidbestrijding en recycling, maar de merels in haar tuin hebben daar zo hun eigen ideeën bij.

De vogels maken er een potje van

Ik was zo blij met mijn houtsnipper-actie. Op de paadjes door de moestuin en onder de grotere struiken langs het pad strooide ik een laagje van drie centimeter. De grote treurwilg was eerder door mijn hovenier flink ingekort en de houtsnippers uit de lawaaierige snippermachine had hij op mijn verzoek laten liggen.

Nadat de snippers volledig opgemaakt waren zat ik voldaan te genieten van mijn snipperactie. Wat een mooie manier van recycling en hierdoor ook minder onkruid. Nou dat heb ik geweten! Waar ik namelijk geen rekening mee had gehouden is mijn fervente tuinbezoeker, de merel. De rakkers hadden me kennelijk zien zwoegen met de snippers en wachten hun kans af. Zodra de zon onderging en ik op bed lag sloegen ze hun slag. Alle wormpjes die zich onder de snippers bevonden werden met grof geweld door de pootjes van de vogeltjes weer zichtbaar gewoeld en opgepeuzeld. En dus liggen de snippers de volgende morgen overal en nergens. Wat een rommeltje.

Houtsnippers


Dus daar gaat Karin weer, naar het tuincentrum en dan gewapend opnieuw de tuin in. Met straatbandjes die vijf centimeter boven de snippers uitsteken en kruiptijm langs de kanten om de snippers beter te omsluiten. Hopelijk wordt mijn tuin nu iets netter achtergelaten. Kan ik weer rustig slapen.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin