Column Karin bloemen: alles moet strak

Marjolein ter Braak

09-09-2022 09:00:00

strakke tuin

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column (Karin’s tuintips) om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Daarnaast wil ze geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven. Karin verbaast zich over de strakke tuin van de buren.

Is het een tuin of begraafplaats?

‘Op de hoek van de straat wordt een tuin aangelegd. Nou ja, tuin… het lijkt meer op een begraafplaats. Je hoeft er alleen nog maar een paar gedenkstenen te plaatsen en klaar.

“Ja, ze houden van strak”, zegt de hovenier die het aanlegt. Nou hou ik daar ook wel van hoor, maar hoever ga je? Ik wil toch wel kleur in mijn tuin. Op het hoogtepunt van de zomer mag je toch minstens drie à vier soorten bloeiers in de tuin verwachten. 

“Wat vind je nou van die tuin op de hoek”, vraagt mijn tuinvriendin Suus later die week aan mij.

“Strak en saai”, zeg ik met een afkeurende blik. Had die hovenier nou niet met wat overtuigingskracht die mensen wat kleur in de tuin kunnen aanpraten? 

Weet je, ik ben afgelopen week naar de Floriade in Almere geweest en daar zie je zoveel mooie voorbeelden van hoe je je tuin kleur geeft en de biodiversiteit in je tuin vergroot, óók als je van een strakke tuin houdt.

‘s Avonds kijk ik naar een programma over jongeren die plastische chirurgie hebben laten uitvoeren. Droogjes zegt mijn man vanuit de keuken: “Alles moet tegenwoordig strak, maar ik hou gewoon van puur natuur”.

“Gelukkig maar”, zeg ik, kijkend naar mijn ietwat verwilderde herfsttuin. De schat…’

Help mee en nomineer

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Tuin