Column Karin Bloemen: ‘Schiettent in mijn tuin’

Marjolein ter Braak

22 September 2018

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Dit keer gaat ze aan de slag met een ongenode gast in haar tuin.

Gewapend met helm


Terwijl de nazomer in volle gang is, ben ik alvast bezig de nodige druivenranken en uitgebloeide campanula’s af te knippen. Het valt me op dat er in de linkerhoek van mijn tuin prachtige roze bloemen op waterige stelen groeien, twee en een halve meter hoog zelfs en ik moet zeggen dat ze perfect staan bij mijn roze phloxen en roze moerasspirea. Maar, het zijn er wel wat veel, dus hup de schaar erin.

Nu heb ik soms van die tuinacties waarbij ik overweeg een helm op te doen, maar dit keer weet ik het zeker. De springbalsemien heeft namelijk zaden die gewoon pijn doen. Ze springen met hoge snelheid door de lucht als je de plant aanraakt. Als ik even later met mijn kettingzaag-helm-met-de-klep-naar-benee flink ingrijp, hoor ik de buurman met leedvermaak zeggen: “het lijkt wel een schiettent!”.

springbalsemienIk kijk hem aan met een verhit gezicht en vraag of ze soms uit zijn tuin komen overwaaien.
“Jazeker”, zegt buurman resoluut, “en je komt er nooit meer helemaal vanaf. Ze blijven maar kiemen, die balsemienzaden”.
“Nou lekker dan”, mompel ik.
“Je hebt in ieder geval elk jaar kermis met die schiettent”, lacht hij.
Maar hij heeft kennelijk toch wat medelijden met me, want hij voegt toe: “Nou meissie, gewoon al in juni wat terug knippen dan heb je veel minder bloemen en zaad”.

Gelukkig zijn ze evengoed wel erg mooi, die roze bloemen op waterige stelen…

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin