Column Karin Bloemen: nazomeren met kleur

Jorien Thijs

12 August 2022

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column (Karin’s tuintips) om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Daarnaast wil ze geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven. Deze week komt Karin in actie om ook nu nog wat kleur in haar tuin te behouden.

Franse taferelen in eigen tuin

Heerlijk hoor zo’n warme zomer; het is een genot om iedere ochtend buiten te ontbijten en het gevoel te hebben dat je in Zuid-Frankrijk zit. Al mijn eenjarige planten bloeien volop en de olijfboom geeft dat mediterrane tintje aan mijn zithoek. Ook de druiven rijpen lekker in de zon: mijn vroege druif haalt zelfs begin augustus al mijn fruitschaal, ook in dit Hollandse klimaat. De druivensoort Vitis ‘Boskoop Glory’ is een echt succesnummer, maar ook de ‘Vroege van der Laan’ is een topper. Hij groeit waanzinnig, maar het is prima om er in de zomer geregeld een tak af te halen. Zo kan de zon er ook beter bij.

Toch krijg ik een beetje een melancholisch gevoel bij het korter worden van de zomeravonden en de achteruitgang van mijn bloeiende plantjes. Er is even een bemestingsactie nodig, dus ik voeg voedingskorreltjes toe aan de potten op mijn terras. Niet meer dan een half handje, deze korreltjes geven namelijk bij elke watergift opnieuw voeding aan de plantjes. Ik doe er gelijk wat potgrond bij. Na het terugsnoeien van wat uitgebloeide bloemstengels kan de toegift van mijn zomerse plantenborder beginnen. De zonnehoeden, tuinmargrieten en lavendel zie je al na een paar dagen opknappen en doorgroeien… het is even een klusje, maar dan heb je wel weer kleur!

Lees ook:

Druivenbladeren knippen

Plant deze bloemen als je een bloementuin wilt

Help mee en nomineer

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin