Column Karin Bloemen: oktober in geuren en kleuren

Marjolein ter Braak

21 October 2022

najaar

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column (Karin’s tuintips) om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Daarnaast wil ze geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven. Deze keer beschrijft Karin haar tuin in het najaar.

Genieten van de najaarsgloed

Wat is de natuur toch prachtig als in september en oktober alles tot een maximum is uitgegroeid. ‘s-Morgens kan ik zo genieten van de dauw op de siergrassen.

Het lampenpoetsersgras is nu echt op zijn mooist en de paarse Liriope geeft extra kleur aan de siergrassen. Gisteren heb ik de Japanse anemoon toegevoegd aan mijn nazomerborder. Deze oersterke vaste plant miste ik nog in mijn border. Naast de Eupatorium en pluimhortensia komt de anemoon mooi tot zijn recht. 

Over mijn pergola groeit sinds vorig jaar een blad houdende Toscaanse jasmijn, wat een heerlijke geur geeft! Deze blijft prachtig groen in de winter, dus dat is mooi meegenomen. Voorheen had ik de gewone jasmijn in mijn tuin, maar die stikte van de luis elk jaar, dus die mocht eruit. Op advies van mijn hovenier heb ik ook een Elaeagnus ebbingei ofwel olijfwilg geplant, deze lijkt op een laurier maar dan met grijzig blad. De olijfwilg behoudt zijn blad in de winter en bloeit met hele ‘pietluttig’ kleine bloemetjes, maar ruikt zo lekker! Naast jasmijn voor de bijen, heb ik voor de vlinders Verbena bonariensis ofwel IJzerhard geplant.

Echt nazomeren dus…

Lees ook: DIY: haal dit najaar je tuin naar binnen

Help mee en nomineer

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin