Column Karin Bloemen: mijn tuin op tafel

Marjolein ter Braak

29 December 2022

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Groen uit de tuin in je kerststuk verwerken: leuk, maar hoe houd je het mooi, vraagt Karin zich af.

Van kerststuk naar graftak

December is geen juni, maar ook in deze donkere maanden wil ik met voldoening naar mijn tuin kunnen kijken. Mijn borders bestaan voor ongeveer een derde uit groenblijvers zodat ik van november tot en met maart groen in de tuin heb en ook nog kan genieten van de bloei van winterbloeiers. Ik kan toch zo genieten van de skimmia en de wintersneeuwbal (Viburnum bodnantense ‘Dawn’). En wat dacht je van de kerstroos (Helleborus foetidus). 

En toen kwam de kerst eraan. Samen met een vriendin boekte ik een workshop kerststukken maken. Afgezien van de blauwspartakken die we daar kregen, moeten we het groen zelf meenemen. En daar ging het een beetje mis. Na een week vielen de blaadjes en naaldjes al uit. Kennelijk was mijn kerstgroen net niet van het goeie soort. Centrale verwarming en de droge lucht in mijn woonkamer wisten binnen een mum van mijn mooie kerscreatie een mislukte graftak te maken. Dus dat moet anders. Geen kerst zonder een mooi kerststuk dat de kerst en oud en nieuw haalt.

Roomboter is de oplossing

Samen met mijn hovenier heb ik de afdeling groenblijvers in mijn tuin radicaal gereorganiseerd. Er kwam een cidereucalyptus (Eucalyptus gunnii ‘Azura’) bij, voor de mooie grijze kleur, en een groene hulst (Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’). Deze hulst prikt nauwelijks en geeft prachtige bessen. De skimmia (Skimmia japonica) stond er al. Daarachter verrees een Weymouthden (Pinus strobus); zachter dan de gewone den. Ook de struikklimop (Hedera colchica ‘Arborescens’) met zijn bolletjes is een mooie aanwinst voor het natuurlijke karakter van mijn kerstkrans aan de deur en in huis. 

Tot slot, ik heb het geprobeerd, maar het lukt me niet: met handschoenen aan bloemschikken. Dus elk jaar eindig ik met hars van dennentakken op mijn handen. Zeep helpt niet, en daarom zocht ik naar een andere manier om het plakkerige goedje eraf te krijgen. Roomboter is de oplossing. Je doet er wat van op je handen en met je scherpe nagel krab je het er zo af. 

Ik wens alle lezers van Seasons online een heel gelukkig, gezellig en gezond 2023!

Liefs, Karin Bloemen

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jou



Meer Tuin