Column Karin Bloemen: mijn terras door de wasstraat

Marjolein ter Braak

5 May 2023

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Een terras waar je heerlijk kunt toeven in de zomer, dat is wat Karin wil, maar dan wel zonder onkruid.

Om moe van te worden

Hoe kleiner de steentjes in je terras, des te meer voegen je ertussen hebt en dus: onkruid! Vooral in de maanden augustus en september wanneer het lekker vochtig en warm is ontkiemd het onkruidzaad massaal tussen de tegels en de klinkertjes. Niet om aan te zien, en ik word er ook weleens moedeloos van.
Vegen helpt amper en met een mesje of ander scherp gereedschap alle voegen uitkrabben, daar heb ik echt geen zin in. Het stof en ander vuil wat zich in het hele zomerseizoen in de naden is gaan zitten, is een goede voedingsbodem voor al deze onkruiden en daar zit nou juist de oplossing.

Vlug ertussenuit met de hogedrukspuit

Onlangs ben ik maar weer eens flink met de hogedrukspuit de naden gaan schoonspuiten. Het door de winter verzwakte onkruid van vorig jaar, spuit ik samen met al het prut en ander vuil uit de kieren tussen de tegels en de klinkers. Na deze actie strooi ik voegzand over mijn straatwerk heen en veeg dat lekker in. Zo heb ik de komende maanden minder kans op kiemend onkruid in dit schrale voegzand.
Elk jaar herhaal ik deze actie en geniet volop van mijn mooie schone terras. Ook heb ik gelijk al het alg van de potten afgespoten en ze zien er weer als nieuw uit. En de tuinbank kreeg ook een wasbeurt met een biologische alg verwijderingsmiddel, waarna de hogedrukspuit de rest deed.

Dus kom maar op met de zon en warmte, ik denk dat we daar allemaal naar snakken!

terras onkruid

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin