Column Karin Bloemen: mijn buxus is verrupst

Marjolein ter Braak

15-07-2022 08:30:00

buxus

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column (Karin’s tuintips) om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Daarnaast wil ze geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven. Deze week is Karin in de weer met haar buxus.

Veelvraat

Onheil in mijn tuin, groene veelvraten die van onder het blad uit een eitje komen: de buxusrups. Het viel me eerst helemaal niet op dat er wat kale plekjes in de buxus kwamen, maar na een paar dagen leek het wel alsof ik mijn tuin aan het verwaarlozen was, alsof ik ze had laten verdrogen.

Googelen – snel googelen, want er zal vast wel wat tegen te doen zijn. Nou dat valt vies tegen. Naast dure ‘aaltjes’ die dan weer de rupsen gaan opvreten, is er een chemisch middeltje die de vogels ook gelijk uit de lucht weet te krijgen, want die vogels eten de dode rupsen weer op. Een andere optie: met de hand één voor één verwijderen, zodat je overdag wat te doen hebt. Dan maar de buxus eruit, dat is wellicht het beste middel. 

Wel jammer hoor, vijftien jaar heb ik er goed voor gezorgd maar volgens de experts komt de rups drie keer per jaar terug. Een hopeloze zaak dus. Inmiddels heb ik besloten de buxushaag te vervangen door ilex crenata, in het Nederlands de Japanse hulst, die lijkt op de buxus maar toch wel anders is. Ook de Lonicera maigrunn (struik kamperfoelie) is een goede vervanger maar die moet je wel vaker snoeien, en de viburnum tinus kan ook goed in model gehouden worden, al heb je dan wat minder bloemen na het knippen.

Bedankt buxus voor al die fijne jaren, ik zal je missen.

Lees ook:
Nieuwe buxus brengt buxus terug in je tuin
3 alternatieven voor buxus

Help mee en nomineer

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.

BEELD: MENNO RIDDERHOF 

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer Tuin