Column Karin Bloemen: ‘Extra emmers nodig!’

Marjolein ter Braak

1 December 2023

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Karin gaat duurzaam om met haar potgrond, dat scheelt gesjouw, plastic en in de portemonnee!

Net zo makkelijk


Toen mijn man vroeg of ik nog iets nodig had kreeg hij als antwoord: emmers! Nadat hij mij had meegedeeld dat er al drie emmers in de garage staan, kwam ik toch maar even de trap af om uit te leggen dat we voor mijn tuinplannen meer emmers nodig hebben. Ik ga namelijk mijn oude potgrond hergebruiken en droge bladeren van de bomen bewaren voor in het voorjaar.

In oktober leeg ik altijd de bloempotten en bloembakken met eenjarige planten in de groene afvalcontainer, maar eigenlijk is toch zonde van de potgrond? Dit jaar ga ik het daarom anders aanpakken. De kluiten schud ik uit en de losgekomen potgrond met hier en daar wat worteltjes meng ik met vijftig procent nieuwe potgrond. Vervolgens doe ik door de gemengde potgrond wat biologische mestkorrels voor de voeding en lavakorrels voor de mineralen en zo hoef ik minder met potgrondzakken te sjouwen, gooi ik minder plastic afval weg en het is ook nog beter voor mijn portemonnee.

Ook gebruik ik een emmer voor bladeren uit mijn tuin. Deze hark ik op een droge dag bij elkaar om ze in een emmer te bewaren. In het voorjaar laat ik de emmer vollopen met water zodat ik een handje zeiknatte bladeren onder in de pot kan leggen. Zo blijven mijn planten langer vocht vinden tijdens de groei. Ziezo, mijn voorbereidingen voor het voorjaar zijn klaar, maar ja dat duurt nog even.


Eerst gaan we lekker genieten van de decembermaand, ik denk dat ik volgende week mijn kerstboom ga optuigen, nu al zin in!

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin