Column Karin Bloemen: éénjarige planten, wat een feest!

Marloes Blom

28 July 2023

eenjarigen

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Wil je een bloemenzee, zaai dan vooral eenjarigen, zo ontdekte Karin. Wat een feest!

Na IJsheiligen uitpakken met eenjarigen

Nooit heb je zo snel succes met een bloemenzee als met eenjarige planten. Na de IJsheiligen ofwel na 12 mei is de kans op nachtvorst bekeken en heb ik eens flink uitgepakt met eenjarige planten. Ik heb elke pot of mand die ik vinden kon in de schuur gevuld met mooie zomerbloeiers.

Goed om te weten dat sommige van deze planten lelijk worden als het veel regent, bijvoorbeeld het Vlijtig Liesje en de Cosmea. De Verbena en Surfinia herstellen voor mijn gevoel altijd het snelst na een regenachtige periode. Ook plant ik hier en daar langdurige bloeiende vaste planten in de bakken zoals de Steenraket en Zenegroen. Ook de Hoornbloem groeit mooi over de rand van de bak en dat ziet er al meteen een stukje natuurlijker uit.

Sinds vorig jaar stop ik ook de wortelspons onder in de plantenbak. Vul een netje of oude sok met twee handen vol kletsnatte Sphagnum (veenmos) en leg het op een laagje aarde en dan vul je de pot verder met aarde en planten. Je helpt je planten door een droge periode heen, bijvoorbeeld als je een weekendje weggaat. De planten zoeken dan het vocht op in de waterbuffer onder in de pot.

Vergeet ook niet eind juli wat koemestkorrels bij de plantenbakken te strooien. Door steeds water te geven gedurende de zomer raakt de potgrond toch langzaam wat uitgeput. Dus, van een handje koemestkorrels daar knappen de planten flink van op en vervang plantjes die er niet goed meer uitzien voor nieuwe éénjarigen, dan kun je tot ver in het najaar genieten van de prachtige bloemen en daar bloei ik dan ook weer van op…

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin