Column Karin Bloemen: ‘Bosgrond is de truc!’

Marjolein ter Braak

15 December 2023

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Deze keer verklapt Karin een tip van haar hovenier.

Een goed recept is het halve werk

Afgelopen jaar groeide mijn tuin enorm, het leek alsof-ie ontplofte! Er viel haast niet tegenop te werken. Ook het gazon groeide als een malle en de kantjes van mijn gazon schoten langs de randen van de border steeds omhoog. Met een kantenmaaiertje op elektra, moest ik na elke drie weken steeds weer aan de slag! Maar ja… dan raakte ik ook wel eens een paar bladeren van de hosta en de heuchera die er dan gehavend bij lagen naast mijn net gemaaide gazon. “Kan dat nou niet anders”, verzuchtte ik tegen mijn hovenier.

Mijn hovenier gaf me de tip om langs de randen van de border een soort bosgrond structuur aan te brengen.

Maar, bosgrondstructuur, hoe bedoelde hij dat? Ik kan toch niet zomaar grond ergens uit een bos in Noord-Holland of waar dan ook meenemen? 

Mijn hovenier legde het recept als volgt uit: je hebt een zak potgrond van 10 liter, dan voeg je aan daarbij 20% (2 liter) houtsnippers of houtschors en 20% (2 liter) zand. In deze verhouding wordt de potgrond ruller en lijkt het bijna op bosgrond. 

Hierdoor kun je gemakkelijk met je wiel net over de rand van je gras rijden, zonder dat er wielsporen in je border ontstaan. En inderdaad! Met een beetje handigheid ging mijn wiel van de grasmaaier net onder de randen van de vaste planten bladeren. Hier en daar pluk ik nog wel eens wat gras weg maar ik heb er veel minder werk aan. Dank je wel hovenier!

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin