Column Karin Bloemen: ‘Bloembollen, daar word ik zo vrolijk van!’

Marjolein ter Braak

20 oktober 2023

biologische bloembollen

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Deze week is het tweede deel van een drieluik, drie columns over bloembollen.

Bloembollen-weetjes


Ik kan net zo blij worden van bloembollen als van een nieuwe jurk in het voorjaar! Hier zijn drie grappige feitjes over bloembollen:

  • Niet alle “bollen” zijn bollen. Sommige zijn eigenlijk knollen, dus er zijn bollen en knollen.
  • Onze lentebollen hebben een koude winter nodig om te bloeien. Net als ik, ze hebben een beetje drama nodig om te stralen!
  • En ondanks dat Nederland bekend staat om zijn bollen, is er geen enkele bol inheems in ons land, we hebben ze geïmporteerd en met open armen ontvangen en het leuke is, de bloembollen zijn dol op het Nederlandse klimaat.

En nu, voor de praktische tips:

  • Zorg ervoor dat je bollen koopt die stevig en droog zijn. Gezonde bollen geven mooie bloemen. Biologische bollen zijn soms iets kleiner omdat ze langzamer zijn gegroeid. Daardoor zijn ze juist heel sterk en bloeien ze geweldig.
  • Plant je bollen op de juiste plek. De meeste bollen doen het het beste in de volle zon (minstens 4 uur per dag direct zonlicht) en in goed doorlatende grond. Geef de bodem wat extra compost.
  • Plant je bollen op de juiste diepte. Over het algemeen graaf je een gat dat twee tot drie keer zo diep is als de bol hoog is. Geef je bollen na het planten een goede slok water, maar verzuip ze niet.
  • Nu, over biologische bloembollen. Ze zijn als de biologische boerenkool van de bloemenwereld. Ze zijn beter voor de natuur, trekken bijen en vlinders aan, en laten je tuin eruitzien als een eco-paradijs. Zelf bestel ik ze via mijn goede tuinvriend Robert van Natural Bulbs. Ze hebben biologische bloembollen die zo hip zijn dat ze een eigen Instagram-account zouden moeten hebben. O, die hebben ze dus al. Dus ga je gang, plant wat liefde en laat de natuur bloeien!

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jou



Meer Tuin