Column Karin Bloemen: ben ik iets vergeten?

Marloes Blom

11 August 2023

tuinbeleid Karin Bloemen

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Deze keer overdenkt Karin haar tuinbeleid, nu het gras bij de buurvrouw groener oogt…

Voorjaars- én zomerbloeiers in verval

Nu de zomer ruim over de helft is laat mijn tuin het een beetje afweten. Door de droogte, daarna de storm en toen alle regen zijn de borders niet meer naar mijn zin. Alle voorjaarsbloeiers en vroege zomerbloeiers zijn flink in verval door een flink aantal slakken. Het lijkt wel herfst hier en daar. Ik knip de afgestorven bloemtakjes hier en daar wat weg en gluur even bij de tuin van de buurvrouw.

Niet alleen het gras lijkt daar wel groener maar ook de border staat flink in bloei. De blauwe Hibiscus en de blauwe Monnikskap staan fier in haar tuin. Samen met het blauwe duifkruid en het kattenkruid, die ze net na de bloei had terug geknipt, zodat de tweede bloei alweer gaande is…

Terwijl ik mijn kop thee onder de veranda drink, ben ik even mijn eigen tuinbeleid aan het overdenken. Ik moet in het voorjaar ook eens wat vaker de planten die in de nazomer en najaar bloeien meenemen. Ik lijk in mei wel een blije bij! Alles wat bloeit gooi ik klakkeloos in mijn karretje terwijl ik de etiketten van de planten die nog moeten bloeien eerst grondig moet lezen of het wel wat wordt…

Op naar mijn favoriete tuincentrum, hopelijk hebben ze de planten die ik in het voorjaar vergeten ben om te kopen. En een ding is zeker, volgend jaar om deze tijd bloeien ze wel in mijn borders! Op naar de vlambloemen, rode zonnehoeden, koninginnenkruid en niet te vergeten de Liatris….

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin