Column Karin Bloemen: als groep overleven

Marjolein ter Braak

11 February 2022

Karin Bloemen

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column (Karin’s tuintips) om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Deze week vertelt Karin hoe ze erachter kwam dat less niet altijd more is in de tuin.

Als groep overleven

Leuk hoor, het beplantingsplan uit 2001 kwam uit de la. Destijds was ik er zo vol van dat zelfs mijn vriendin vroeg of er nog over iets anders gepraat kon worden op haar verjaardag. Dit plan zou ik nu toch anders beoordelen… Heel veel planten verdwenen na een paar jaar simpelweg omdat er maar één of hooguit drie stuks per soort waren neergezet. Wanneer de Kaukasische vergeet me niet (Brunnera c.) en wolfsmelk (Euophorbia) volop groeien en bloeien, ondermijnen ze de Japanse herfst anemonen (Anemone hupehensis) en riddersporen (Delphinium). Daarom ben ik langzamerhand wat grotere groepen gaan aanplanten. Geen drie maar negen planten per soort. Want als groep sta je toch sterker. Bovendien kwam er ook gelijk meer rust in mijn border. Als je samen zingt valt het ook niet op als er iemand schor is… nietwaar? Zo heb ik ook van de salvia’s, Zeeuws knoopje (astrantia) en de vlambloem (phloxen) gewoon wat meer aangeplant. Zo, en nu lekker genieten van het mooie resultaat.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven: ‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media! Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. Meer over bodembedekkers? Lees ook: Lithodora diffusa: bodembedekker met lieftallige (felblauwe) bloempjes of Bodembedekker met besjes: bergthee (Gaultheria procumbens)


Gratis voor jouMeer Tuin