De tuin is in het voorjaar gevuld met prachtig voorjaarsbloeiers. Maar na een tijdje is het weer tijd voor de overgang naar de volgende fase in de tuin. Wat doe je dan met die uitgebloeide bloeiers en vooral: laat je de bollen in de grond voor het volgende jaar of haal je ze eruit?
Bollen in de grond laten zitten
Kweker Jessie Straathof van Veldhof Beplantingen laat de bollen in de grond zitten. “Als je het niet erg vindt om het risico te lopen dat de bloei het volgende jaar wat minder is zou ik ze lekker laten zitten. Zorg dat je de zaaddozen tijdig uit de planten knipt of breekt, dan steken ze alle energie in de bol. Je zult ook zien dat het blad dan sneller afsterft waarna je het gemakkelijk wegtrekt zonder de bol omhoog te trekken. Als het blad ongeveer voor 50% geel is trek je – in iedere geval bij tulpen – de boel gewoon weg.”
Vermeerderen in de tuin
Jessie geeft nog een tip voor soorten die zich met de jaren verwilderen door de tuin. “Je kunt trouwens ook kiezen voor botanische soorten, die verwilderen beter. Bijvoorbeeld de Darwin hybride en Viridiflora tulpen. Die komen jaar na jaar goed terug en dat worden er ook gaandeweg meer. Die bollen gaan zich ondergronds vermeerderen en dan komen er steeds meer bloemstelen op. Overigens is het dan wel een idee om die eens op te nemen en een beetje meer uit elkaar te zetten.”
Nog een goed voorbeeld van een plant die zich vermeerdert zijn Stinzen (zoals bijvoorbeeld sneeuwklokjes of Fritillaria). Zoals Jessie omschrijft kun je ook hier even later de bruine stengels wegknippen en de bollen voor de rest met rust laten.

Bollen uit de grond halen
Helaas schuilt er ook een gevaar in bollen in je grond, vooral bij tulpen. Een voorbeeld daarvan is tulpenvuur. Dat is een schimmelziekte, die zorgt voor misvorming van de bladeren en bloemen. Zie je het volgende jaar vlekjes ontstaan op je tulpen? Dan is het belangrijk dat je die er meteen uithaalt.
Jessie vertelt: “Met name tulpenvuur is de laatste jaren best vaak te zien. Maar als dat eenmaal in de grond zit kom je daar een hele tijd niet meer vanaf. Dat kan zo zes jaar duren. Dan zou je dus alles moeten ruimen en heel lang niks meer planten. Ik had het vorig jaar heel erg, maar heb alles laten zitten. Dit jaar viel het reuze mee”, vertelt Jessie. “Maar”, zegt ze, “Soms worden dingen nou eenmaal een beetje lelijk, of er komt een slak langs. Hoort er gewoon bij. Zolang je geen Keukenhof aanlegt en genoeg diversiteit en een gezonde bodem hebt kan het niet zo heel veel kwaad vind ik.”
Nog meer lezen over bollen?
Dossier bloembollen: alles over bloembollen planten, wanneer, hoe diep en zo geef je ze een boost
Lees hier meer over voorjaarsbloeiende bollen.
De sierui (Allium) is perfect voor een wilde bloementuin
OMSLAGBEELD: UNSPLASH