Herfstbomen voor elke tuin – 12x de mooiste herfstkleuren

Mariëtte Laan

26-11-2021 07:30:15

herfstbomen - herfstkleuren - Koelreuteria

Hij is bijna weer voorbij, die mooie herfst. De laatste bladeren vallen nu snel. Maar wat waren de herfstbomen weer een lust voor het oog. Voortaan in eigen (kleine) tuin genieten van een Indian summer? Ook bescheiden boompjes produceren de prachtigste herfstkleuren.

12x herfstbomen voor elke tuin

1

herfstbomen - herfstkleuren - herfstbladeren

Schijncamelia Stewartia pseudocamellia ‘Koreana’

In de zomer heeft de schijncamelia prachtige witte bloemen, die lijken op die van Camellia, met een roze vlekje, en daarna prachtige herfstkleuren. Het blad kleurt oranje tot oranjerood. De plant is zeer winterhard en heeft op oudere leeftijd een mooie, gevlekte bast. HOOGTE 4,5 m. BLOEI juni-juli.

2

gele herfstbladeren - Koelreuteria paniculata 'Coral Sun' - herfstbomen

Gele zeepboom Koelreuteria paniculata ‘Coral Sun’

Deze Koelreuteria wordt ook wel lampionboom of blazenboom genoemd vanwege de decoratieve doosvruchten na de bloei. De gele pluimen bloeien in de zomer. In de herfst verkleurt het blad naar geel-oranje. HOOGTE 5-8 m. BLOEI juli-augustus.

3

Herfstbladeren - Japanse kornoelje

Japanse kornoelje (Cornus officinalis)

In de lente verrassen de zachtgele bloemen, met rode kleine ronde vruchtballetjes in september-oktober. Het blad wordt daarna bruinrood. HOOGTE 5 m. BLOEI mei-juni.

4

Vederesdoorn Acer Negundo 'Winter Lightning' met gele herfstbladeren

Vederesdoorn Acer negundo ‘Winter Lightning’

De takken zijn geel, net als het herfstblad. Wanneer de bladeren zijn gevallen, geniet je nog altijd van de kleur van de takken. HOOGTE 4-5 m. BLOEI april-mei.

5

herfstbomen - papieresdoorn - rood herfstblad

Papieresdoorn (Acer griseum)

Het hele jaar rond heeft deze fraaie kleine boom sierwaarde. De roodbruine stam die in dunne platen afbladdert doet de boom zijn naam eer aan. Met prachtig rood blad in de herfst. HOOGTE 4-5 m. BLOEI mei. Boom kopen? Onze favoriete adressen zijn o.a.:

Nog 7x fraaie herfstbomen voor elke tuin (ook een kleine)

herfstkleuren - herfstbladeren

6 Slangenhuidesdoorn Acer × conspicuum ‘Phoenix’

Prachtige kleine boom voor de herfst- en wintertuin. Nadat het gele blad is gevallen, zijn de helderrode takken met witte strepen zichtbaar. HOOGTE 5-7 m. BLOEI n.v.t.

7 Geveerdbladige esdoorn (Acer cissifolium)

Eerder breed dan hoog, deze esdoorn is een grote heester tot kleine boom. De gele bloemen in hangende trossen verschijnen in mei. Het blad verkleurt in de herfst naar oranjerode en gele tinten. HOOGTE 5 m. BLOEI mei.

8 Kornoelje Cornus kousa ‘Teutonia’

Een en al feest in het voorjaar: prachtige witte bloemen die aan het einde van de bloei iets roze verkleuren, daarna ronde roze vruchten en als toetje een geel, oranjerode herfstverkleu-ring. HOOGTE 2-3 m. BLOEI mei-juni.

9 Storaxboom (Styrax japonicus var. fargesii)

Het fijne, puntige blad kleurt in de herfst geel en oranje. Dit boompje kun je ook snoeien naar een smalle vorm. HOOGTE 5 m. BLOEI mei-juni.

10 Sassafras albidum

Als boom kan deze hoog worden, maar je kunt ‘m ook als struik in de tuin plaatsen. Het blad verkleurt van heldergroen naar dieprood. In het vroege voorjaar verschijnen er geurende bloemen aan. HOOGTE 6 m. BLOEI april-mei.

11 Japanse sierkers (Prunus sargentii)

Spectaculair in de herfst door zijn vlammend rode blad, in de lente bloeit hij met bleekroze bloemen. Vrij brede, maar transparante kroon. HOOGTE 5-6 m. BLOEI april.

12 Chinese tupeloboom Nyssa sinensis ‘Jim Russell’

Dit is een van de weinige bomen waarvan het blad elk jaar warm oranje verkleurt. Van de meeste bomen kleurt het blad geel of rood, kijk maar om je heen. Tupelo kan tegen een natte standplaats. HOOGTE 4 m. Bloei: mei-juni. Leuk om te weten: 4 goede redenen om herfstbladeren te harken Dit vind je misschien ook interessant: Vergroeningstip: nú meer bomen in Nederland FOTOGRAFIE: ISTOCK, MAAYKE DE RIDDER | TEKST: MAAYKE DE RIDDER

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer tuin