Camelia – 8x gouden tips van de kenner

Mariëtte Laan

12 February 2021

camelia - wintertuin - De Groene Prins

Ze bloeien nu al, in de winter, en hebben prachtig glanzend blad, dat maakt de camelia zo geliefd. Maar hoe haal je het beste in de plant naar boven? We vroegen het aan de kenner, Hans Prins van kwekerij De Gouden Prins. Met zijn gouden tips en winterharde camelia’s kan het bijna niet fout gaan.

Kweker Hans Prins - camelia - De Groene Prins

Kweker Hans Prins bij een van ‘zijn’ camelia’s. Hij test ze al 30 jaar: ‘Ik wil ontdekken welke soorten het goed doen in ons klimaat.”

8x gouden camelia tips

van kweker Hans Prins van botanische tuin en kwekerij De Groene Prins

TIP 1 Hier staat camelia (Camellia) het liefst

“De meeste camelia’s houden van een windluw, licht beschaduwde plek in vochtige bodem. Geef ze een plekje op het westen of noordwesten, zodat je de combinatie vorst en ochtendzon voorkomt. Uitzondering op de regel is Camellia sasanqua (bloeit in het najaar), die heeft wel zon nodig.”

TIP 2 De beste grond

“Camelia heeft net als rododendron een humusrijke, kalkarme en goed drainerende bodem nodig. Op onze kwekerij doen ze het prima in een lichtzure, bijna neutrale bodem. Zorg voor een beschermende laag van compost of potgrond. Mensen gebruiken nogal eens tuinturf, maar dat is een dood materiaal. Turfstrooisel (blonde turf) is erg zuur, maar op zeeklei essentieel voor bodemverbetering.” Camelia - in de knop - kwekerij De Groene Prins

TIP 3 Wanneer plant je camelia?

“Plant camelia bij voorkeur in het vroege najaar, dan kunnen ze goed wortelen. Als je ze in bloei koopt in de winter of lente, houd dan rekening met de schrale wind, die de kluit snel uitdroogt. Daar komt bij dat de camelia tijdens de bloei twee keer zoveel water nodig heeft.”

TIP 4 Niet schoffelen

Ga niet schoffelen rondom een camelia: de plant wortelt oppervlakkig.

camelia - Camellia - vaas - gieter

TIP 5 Water geven

Geef ’s zomers zo nodig water en zorg ervoor dat camelia’s tijdens de winter en vorstperiodes niet uitdrogen. Zo voorkom je dat knoppen voortijdig afvallen. Zie ook tip 8.

TIP 6 In vorm houden

“Als je de siervorm van je camelia wilt behouden, snoei dan direct na de bloei. Na de langste dag zet de plant namelijk nieuwe knoppen.”

TIP 7 Camelia mooi in combinatie met

“Traditionele combinaties in Japanse en Chinese tuinen met camelia zijn magnolia’s en prunus. Ik combineer ze met planten en heesters met contrasterende bladvormen, zoals bamboe. Bijvoorbeeld met de hoge Fargesia robusta en de halfhoge nitida. Mooi zijn ook wintergroene varens als venushaar (Adiantum venustum) en de Schefflera, een winterharde, parapluachtige kamerplant die ik hier aan het testen ben.”

TIP 8 Wat doen als je camelia niet wil bloeien

“Op de kwekerij krijg ik geregeld klanten die moeite hebben om een camelia aan de bloei te krijgen. Vrijwel altijd heeft dat te maken met droogtestress, te natte grond in de winter óf te arme grond. Rondom al onze planten ligt een dikke strooilaag van schors, dennennaalden en compost. Die beschermt camelia’s en andere vorstgevoelige planten tegen vorst, maar vooral tegen uitdroging.” In Camelia kleurt de wintertuin gaat Seasons op bezoek bij kwekerij De Groene Prins. cameliabloemen - kweker - verschillende soorten - winterhard

Ook een camelia in je tuin?

Op de website van De Groene Prins vind je een overzicht van camelia’s die Hans heeft getest en goed winterhard zijn. De tuin/kwekerij is geopend op afspraak via [email protected] FOTOGRAFIE SIETSKE DE VRIES | TEKST MIRJAM ENZERINK


Gratis voor jouMeer tuin