Smederij Texel

Linde Verhulst

23 January 2018

Smederij Texel

De veerpont doet er nog geen half uur over om ons naar Texel te brengen, maar maakt wel dat je meteen los bent. Van het vaste land, zoals de eilanders zeggen, en van de dagelijkse beslommeringen. Terwijl we naar het noordelijkst gelegen dorp rijden, doet de natuur er alles aan om ons te imponeren. Tussen inktzwarte wolkenluchten boven de zeeën aan weerszijden schittert het eiland in het laatste zonlicht van de dag. Alsof het wil zeggen: Texel is altijd een goed idee.

Smederij Texel

Het klopt, Texel is altijd een goed idee, helemaal als je eenmaal hebt overnacht bij Marjon Bouwman en Wout van der Waal in De Cocksdorp. Samen runnen zij daar sinds 2008 Smederij Texel, een B&B met vijf sfeervol ingerichte gastenverblijven. De oude smederij dateert uit 1850. Toen door de landbouwmechanisatie minder behoefte was aan paardenkracht, verlegde de smid zijn werkterrein van het beslaan van paarden naar het onderhoud van tractoren. Hoewel de smederij daarna onder andere dienst deed als hengel- sportwinkel, bleef het authentieke pand bewaard, inclusief oude toegangsdeuren en naastgelegen smidswoning.

Smederij Texel

Slapen in een bedstee

Marjon en Wout, die in de smidswoning wonen, stripten de smederij en herstelden het pand in oude glorie. Daarbij gebruikten ze zo veel mogelijk oude bouwmaterialen. Voor de inrichting kozen ze vooral brocante meubels. Marjon: “Ik hou van voorwerpen die een heel leven achter zich hebben. Hier combineren we de sfeer van toen met de luxe van nu.” De kamers hebben tot de verbeelding sprekende namen als Zilt, Droom, Lucht en Verlangen. In die laatste logeren wij. Als je de deur van de woonkamer opendoet, snap je wat ze bedoelt. Veel brocante en een slaapkamer met een heuse bedstee. Maar ook een badkamer met bubbelbad.

Zeehonden zien zwemmen

“Onze gasten houden van de huiselijke sfeer, het voelt hier als thuiskomen”, vertelt Wout. Op de vraag wat we hier beslist moeten doen antwoordt hij: “Niets!” Gevolgd door: “Maar alles kan. Al kun je daar ook een keer voor terugkomen…” Aanraders hebben Wout en Marjon wel. Als je de straat uitloopt en de dijk over gaat, zie je beneden een steiger. “Dat is een geweldige plek. Gewoon even kijken of Vlieland er nog ligt.” Linksaf, een kilometer of anderhalf verder, ligt strandtent Kaap Noord. Met wat geluk zie je vanuit de serre zeehonden zwemmen. Als je doorloopt, kom je bij de vuurtoren. Vanaf het platform (118 traptreden hoog) heb je een fenomenaal uitzicht. Het strand is er breed. En in de zomer is er een speciale veerdienst naar Vlieland. Zo gaat dat dus met verlangen… je wilt terug.

Actie voor Seasons-lezers

Ook overnachten bij Smederij Texel en genieten van een uitgebreid ontbijt met dat op het gewenste tijdstip in een mand wordt afgeleverd? “Wat erin zit is telkens een verassing en varieert per dag.” Prijs per overnachting vanaf € 105 per nacht voor 2 personen, inclusief ontbijt, onbeperkt koffie en thee. Seasons-lezers krijgen bij aankomst een flesje juttersbitter met een miniproeverij van Texelse kazen (geldig tot 1 juli 2018). Kijk voor meer informatie en arrangementen op de site van Smederij Texel

Contact: B&B Smederij Texel, Kikkertstraat 47, De Cocksdorp, 0222 316 530.

Volgeboekt?

Bekijk op onze website een adres in de buurt of op pastoriemarie.nl. Tekst: Renate Wilms. Foto’s: Smederij Texel 


Gratis voor jouMeer B&B Selectie