Seasons B&B 2018: Landgoed Matanze

Anne Bonthuis

6 July 2018

Seasons B&B

We volgden het op de redactie van dag tot dag: welke B&B ging aan kop als kanshebber? Ter ere van het 25-jarig jubileum van Seasons dongen 25 logeeradressen mee naar de titel Seasons B&B 2018. Met 864 van de ruim 4.000 stemmen is B&B Landgoed Matanze dé grote winnaar. Geen wonder, vinden wij, dat jullie B&B Landgoed Matanze als winnaar hebben gekozen. Want het ziet er ook allemaal fantastisch uit op het historische landgoed aan de oevers van de IJssel, in het Gelderse Terwolde. Alleen al de entree – een door monumentale bomen omzoomde oprijlaan – is indrukwekkend. In de tot in de puntjes verzorgde Engelse landschapstuin zie je links het koetshuis liggen, met in het verlengde daarvan de voormalige dienstwoning. In dit zeventiende-eeuwse pand zijn nu vier sfeervolle gastenkamers waar je vorstelijk kunt logeren.

Rust & buitenleven

Lucia Kiesbrink, een van de twee gastvrouwen van de B&B, vertelt enthousiast: “We zijn echt heel blij dat we deze verkiezing hebben gewonnen. We steken er veel energie in en zien dit als blijk van waardering van onze gasten. We werken er hard voor met z’n allen, en dit is toch de kroon op ons werk.” Alexander van Rijckevorsel van Kessel en zijn vrouw Mirjam, sinds 1998 eigenaars van landgoed Mantanze, zijn ook apetrots. Het was zijn idee om er in 2013 een B&B te beginnen. Lucia: “Tuinbezoekers vroegen jarenlang regelmatig of ze ook konden overnachten. Daarnaast is het een mooie manier om het bijna vier eeuwen oude culturele erfgoed te delen. En de B&B is nu een inkomstenbron voor het onderhoud van het landgoed.” Het landgoed ademt grandeur, weldadige rust en buitenlevengevoel. Gasten zijn onder de indruk van de landschapstuin, de historische kassen met de eeuwenoude citrusrassen, de waterpartijen en de hertenweide met dam-, edelherten, moeflons en ezels. Ze roemen de unieke sfeer die uitnodigt tot onthaasten, de gastvrije ontvangst en het persoonlijke contact. Lucia: “Als meneer Van Rijckevorsel van Kessel thuis is, ontvangt hij onze gasten zelf. Anders doet mijn collega Dineke Siersma of ik dat. De karakteristieke inrichting is ook van zijn hand, hij heeft oog voor detail.”

De zwanen begroeten

Bij aankomst hoort Lucia mensen regelmatig verzuchten: ‘Het is in werkelijkheid nog mooier dan op de foto’s’. En bij vertrek zegt bijna iedereen: ‘We komen terug’. De een komt met de hele familie – je kunt ook de gehele B&B afhuren – een ander wil het landgoed weerzien in een ander seizoen. Want ja, het is hier altijd mooi. Lucia: “Grappig is dat gasten van tevoren vaak van alles bedenken om in de omgeving te doen, maar daar niet aan toekomen. Ze onthaasten hier. Je kunt diverse tuinwandelingen maken over het landgoed, de zwarte zwanen begroeten, ontspannen in het dampende water van de hottub en op het terras of vanuit de ‘hoog- zit’ in een nabijgelegen boom genieten van het uitzicht op de hertenweide. Je hoeft het landgoed helemaal niet af.”  

Ook logeren op het landgoed?

Voor wie wil logeren in deze sfeervolle, witgepleisterde B&B is er de keus uit 4 kamers. Logeerkamer 1 is de grootste en wordt ook de Jachtkamer genoemd, naar de authentieke jachttrofeeën. Logeerkamer 2 heeft een fantastisch uitzicht in twee richtingen. Logeerkamer 3 is romantisch vanwege de ligging onder de dakspanten. Logeerkamer 4 ligt als enige op de begane grond en heeft direct toegang tot het zonnige terras. In de gezamenlijke living staat een gezellige houtkachel. Ontbijten doe je aan een mooi gedekte tafel in de ontbijtruimte, in de woonkeuken of – bij mooi weer – op het terras. Aanraders: de homemade granola en de door gastvrouwen Lucia en Dineke persoonlijk geserveerde gebakken eieren met spek en tomaat. Een overnachting kost vanaf € 145 voor 2 personen.

Zo werd er gestemd op de Seasons B&B 2018

Van de ruim 4.000 stemmen op onze website en Facebook waren er 864 voor Landgoed Matanze: goed voor de eervolle Seasons award. Als tweede eindigde Slapen op nr. 1, in het Gelderse Heerde (slapenopnr1.nl), met 666 stemmen. De Rieten Deken in het Overijsselse Ommen (ommenbedandbreakfast.nl) werd met 501 stemmen derde.

Lezersprijs

Onder de lezers die op B&B landgoed Matanze stemden, is inmiddels een overnachting verloot in deze B&B. Gefeliciteerd Ingrid! TEKST RENATE WILMS | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN


Gratis voor jouMeer B&B Selectie