De Koesfabriek

Anne Bonthuis

23 June 2017

Aan de rand van het historische centrum van Dokkum, met de entree op de eeuwenoude vestingwal, ligt B&B de Koesfabriek. De inrichting van het vierhonderd jaar oude pand is landelijk, met veel hout, heel sfeervol. Je kunt er heerlijk slapen in een tweepersoonskamer of bedstede, en ‘s ochtends word je verrast met een uitgebreid ontbijt voor de deur. Seasons-lezers ontvangen nu 10% korting op hun boeking en een flesje wijn bij ontvangst.  “Waar mogelijk hebben we gebruikgemaakt van oude bouwmaterialen, zoals authentieke bedsteedeuren en oud hang- en sluitwerk”, vertelt gastvrouw Marian Dantuma. “Dat past bij dit gebouw.” Toen zij en haar man Mient het voor de aankoop bezichtigden, wisten ze meteen dat ze hier meer dan voldoende ruimte hadden om te wonen én een B&B te beginnen. Van het voorhuis tot de vestingwal aan de achterkant meet het gebouw 38 meter en binnen is het minimaal 4,5 meter hoog. Het bijzondere pand had door de eeuwen heen allerlei functies, van remonstrantse kerk en weverij tot school, drukkerij en horlogefabriek. “De naam Koesfabriek dankt de B&B deels aan de vorige functie: het was een fabriekje en nu kun je er ‘koesen’, slapen in het Fries.”

Luxueus badderen

Marian leidt ons rond. Links van de trap, in de hal, zijn een tweepersoonsslaapkamer, twee eenpersoonsbedsteden én een luxe badkamer. Werkelijk overal is aan gedacht: van het fijne bedlinnen tot de hotelkwaliteit handdoeken. Grappig detail: in de badkamer is een stortkoker voor de gebruikte handdoeken. “Die komen bij ons in de wasruimte terecht. Heel handig.” Rechts van de trap is de deur naar het woongedeelte. Dat is ruim, hoog en licht, met een compleet ingerichte keuken, een eethoek en een royale zithoek met een bank en twee fauteuils. Daar kun je op je gemak een wijntje drinken, lezen of tv-kijken, heel fijn als een deel van het gezelschap al slaapt.

Ontbijt op de kamer

Maar zo laat is het nog lang niet. Eerst gaan we Dokkum te voet verkennen. Op aanraden van Marian maken we een wandeling over de bolwerken, zoals de stadswallen worden genoemd. Deze zijn breed en hoog met weelderige linden en enkele eeuwenoude iepen. Eromheen ligt een brede gracht, vol bootjes. Tip: vanaf korenmolen Zeldenrust heb je een geweldig uitzicht over Dokkum en omgeving. Bij helder weer kun je de Waddenzee zien liggen. Holwerd ligt amper tien kilometer verderop – ook een leuke wandeling (13 km) trouwens, over een van de historische wandelpaden van Friesland (www.historischepaden.nl). De volgende ochtend zet Mient ons ontbijt op het gewenste tijdstip bij de voordeur. “Zo hebben onze gasten volop privacy.” In de mand en op het dienblad vinden we onder andere verse broodjes, suikerbrood, gekookte eitjes, sinaasappelsap en fruit van het seizoen. Zo snel hebben we de tafel nog nooit gedekt.

Speciaal voor Seasons-lezers

Ook logeren in dit sfeervol ingerichte vierpersoonsappartement in het historische centrum van Dokkum? De prijs is vanaf € 103 per nacht voor 2 personen, inclusief ontbijt. Seasons-lezers ontvangen 10% korting en een flesje wijn bij ontvangst. Vermeld bij het boeken ‘Seasons-arrangement’. Deze aanbieding is geldig tot 1 mei 2018. B&B de Koesfabriek, Oranjewal 22, Dokkum, 06 41843772, dekoesfabriek.nl Tekst Renate Wilms


Gratis voor jouMeer B&B Selectie