Slapen bij Sams Bed en Brood in Dwingeloo

Marjolein ter Braak

12 February 2023

Sams Bed en Brood

Dwingeloo was altijd al de favoriete Nederlandse vakantiebestemming van Samantha en Ruud toen ze nog in het westen woonden. Mede door Ruuds werk in Emmen besloten ze acht jaar geleden de knoop door te hakken en met hun dochters naar Drenthe te verhuizen. Twee jaar lang zochten ze naar een geschikte plek en bezichtigden ze in de weekenden talloze boerderijen. Tot ze bedachten dat Dwingeloo gewoon het mooist was.

Dé plek

Alsof het zo moest zijn, stond daar in het buitengebied een rietgedekte boerderij aan de Drentse Hoofdvaart te koop. De leilindes ervoor en de mini-versie ernaast maakten het plaatje compleet. Samantha: “De boerderij dateert uit 1880 en is een van de oudste huizen in de omgeving. Er moest veel aan gebeuren, maar we wisten meteen: dit is onze plek. Het idee om een B&B te beginnen, hadden we al langer. En het voormalige stookhok – waar vroeger de was werd gedaan – leende zich er perfect voor. Eerst knapten we de boerderij op en maakten voorzieningen voor onze paarden, in 2020 was het zover.”

Sams Bed & Brood

Landelijke inrichting

Hoe het moest worden, had Samantha – kortweg Sam, vandaar Sams Bed & Brood – precies in haar hoofd. Ideeën voor de landelijke inrichting en het kleurenpalet deed ze op in woonbladen en op Pinterest. Met hulp van lokale vakmensen onderging het mini-huisje een ware metamorfose en verdubbelde in woonoppervlak. Het schilderwerk en de inrichting deden ze zelf. Alle houten meubels lieten ze op maat maken bij Huisje Sfeer in Geesteren. De B&B is een heerlijk plekje geworden, met een eigen entree en een hottub erbij. Kortom, een perfecte locatie om uit te rusten en bij te tanken. Je kunt hier lekker badderen, heerlijk slapen, je in de watten laten leggen door de verwennerijen van Sam. Een verrukkelijk ontbijt, een glas wijn met een borrelplankje erbij…

Sams Bed & Brood

Dwingeler ommetjes

Maar vergeet de omgeving vooral niet! Die verdient een verkenningstocht, in welk seizoen je er ook bent. Allereerst zijn er vijf ‘Dwingeler ommetjes’, afwisselende wandelroutes van circa vijf kilometer door het historische Dwingeloo en de omliggende dorpen. Het ene dorp – Lhee bijvoorbeeld – is nog pittoresker dan het andere. Uiteraard kun je hier ook fietsen, bij Sams zit je tussen drie natuurgebieden in: Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Leggelderveld en Nationaal Park Dwingelderveld. Alles bij elkaar een zeer afwisselend landschap met bos, heidevelden, stuifzanden en graslanden, slenken, vennen en beken. Eettips heeft het stel ook volop. Op de Brink in Dwingeloo bij Onder de Eiken, in Havelte bij Ludiek of in Diever bij Villa BlauwHemel. Als je daar bent, loop dan ook even naar het Shakespearetheater. Daar worden ’s zomers buitenvoorstellingen gegeven. En dan Orvelte, dat autovrije monumentendorp is ook een bezoek waard. Kortom, één keer logeren bij Sam en Ruud smaakt simpelweg naar meer!

Logeren in Sams Bed en Brood?

De B&B beschikt over een tweepersoons boxspring, een ruime badkamer met regendouche en een keukenblokje. Prijs per overnachting vanaf € 135 p.n. voor 2 personen, inclusief ontbijt (minimaal verblijf 2 nachten). Seasons-lezers krijgen een fles wijn met een borrelplankje aangeboden (geldig tot 1 mei 2023). Meer informatie op samsbedenbrood.nl of bel 06 48147455. Is Sams volgeboekt?
Kijk voor een adres in de buurt op lhee-gaarde.nl of kamer7.nl.

TEKST RENATE WILMS FOTOGRAFIE INGE DIJKINGA

Op een andere plek logeren?

Hier vind je B&B’s op andere plekken in Nederland en net over de grens.


Gratis voor jouMeer B&B Selectie