Petite Grangette: logeren in een sprookje

Marjolein ter Braak

12 January 2022

Petite Grangette

Petite Grangette zou het goed doen in een sprookjesverfilming. Vroeger liepen er buiten exotische dieren, nu kijk je uit een vredige wei. Een plek met geschiedenis!

Kleine schuur

Het ligt deels verscholen in het bos, aan de rand van een weiland op buitenplaats Spanderswoud – een van de ’s-Gravelandse buitenplaatsen. Het draagt de naam Petite Grangette, wat toepasselijker klinkt dan de letterlijke vertaling (kleine schuur). Helemaal als je iets meer weet over de geschiedenis van de naamgever. Frans Ernst Blaauw (1860-1936) was een telg uit een oud Amsterdams koopmansgeslacht. Hij woonde vier decennia op de nabijgelegen buitenplaats Gooilust en had een grote voorliefde voor exotische planten en dieren. Op de wei waar wij nu op uitkijken, begon Blaauw een bijzondere dierenverzameling met onder andere Afrikaanse witstaartgnoes, Amerikaanse nandoes en Australische kasuarissen. En het verhaal wil dat deze excentrieke landheer Petite Grangette eind negentiende eeuw speciaal voor zijn dierenoppasser liet bouwen.  Petite Grangette

De luiken houden we open 

Wat meteen opvalt als je binnenstapt, zijn de ruimte en het licht. De benedenverdieping bestaat uit een ruime woonkeuken en een aparte zitkamer met houtkachel. Waar je ook bent, overal kijk je uit op de omliggende weilanden en bomen. Ga je de trap op, dan is de slaapkamer rechts, de badruimte links. De bijzondere ramen zijn echte eyecatchers. Je kunt ze afsluiten met luiken, maar nodig is het niet. Buren zijn er niet en hoe leuk is het om ’s morgens liggend op je buik – of vanonder de regendouche – te genieten van het uitzicht over de weilanden, met de kans dat je reeën spot? 

Dwalen door het bos 

Het is een plek die uitnodigt om je onder te dompelen in de natuur, te dwalen door het bos met z’n statige beukenlanen, kronkelende paden en verdiepte vijver. In het bos leven vossen, dassen, vleermuizen en diverse vogelsoorten. Aanrader: wandelroute ’s Gravelandse Buitenplaatsen (17 km), die over de tien buitenplaatsen voert. Starten kan vanaf Spanderswoud (volg de gele pijltjes) of vanaf het mooie bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. Voordeel daarvan is het ernaastgelegen restaurant Brambergen, voor koffie met versgebakken appeltaart of een broodje. Dubbel genieten dus. 

Logeren in Petite Grangette? 

Deze vakantiewoning is geschikt voor 2 personen en ligt op het eeuwenoude Gooise landgoed Spanderswoud. Prijs vanaf € 404 (weekend), € 457 (midweek) of € 656 (week). Boeken via Buitenleven Vakanties, o.v.v. Seasons11. Of bel 088 2848365.  Tip Is Petite Grangette bezet? Kijk dan eens naar vakantiewoning Moersbergen in Doorn (Utrecht), geschikt voor 6 personen.  TEKST: RENATE WILMS | FOTOGRAFIE: PAULINE JOOSTEN 

Meer fijne B&B’s

 


Gratis voor jouMeer B&B Selectie