Cabin Anna: logeren in een uitschuifhuis – in de natuur

Marloes Blom

29 november 2022

Cabin Anna

Wat een lumineus idee; een huis dat je kunt uitschuiven, waarmee het verandert van een intieme binnenruimte in een openluchthuis – zelfs in de slaapkamer kan het dak eraf. Het unieke ontwerp van Caspar Schols staat in natuurreservaat Maashorst en je kunt er logeren! Wij bezochten het ludieke Cabin Anna.

Cabin Anna lijkt in de dichtgeschoven versie bedrieglijk veel op een huis dat een kind zou tekenen: een blokje als basis met daarop een hoog puntdak. Maar daarmee houdt ook elke vergelijking op. Cabin Anna bestaat heel ingenieus uit twee schillen op rails waarmee je het huis helemaal kunt aanpassen, aan het weer, je stemming of wat de gelegenheid verlangt. De robuuste houten buitenste schil is als een beschermende winterjas.

Uitgeschoven komt er in het midden een geheel glazen huis tevoorschijn, ideaal om in de vroege lente of het najaar van een aarzelend zonnetje te genieten. En ’s nachts betoverd te worden door een ongehinderd uitzicht op de sterrenhemel. Met regen en onweer kan het, zo intens één met de natuur, ook een spectaculaire beleving zijn. De glazen schil is net als de buitenste laag uitschuifbaar zodat er een geheel open leefruimte ontstaat. Dat is pas het ware buiten wonen!

Cabin Anna kun je zelf uitschuiven

De locatie is adembenemend

Doordat de cabin verscholen staat in het landschap, voel je je ver weg van de bewoonde wereld. Dat is precies het idee achter Cabin Anna. De cabins zijn met opzet schaars verspreid voor een puur-natuurervaring. Ze staan op mooie, afgelegen plekken waar het ’s nachts nog echt donker is en alleen de geluiden van de dieren te horen zijn. Zonder directe buren.

Dat alles betekent niet dat er is ingeleverd aan comfort. Cabin Anna biedt naast een prima keuken met vierpits gasfornuis en mooi aardewerk, een badkamer, heerlijke bedden met ecologisch beddengoed, een sfeervolle slaapzolder en een behaaglijke Jacobus kookkachel. Wel even zelf het hout kloven met de handzame, gietijzeren houtkloofmachine! Als kers op de taart is er een lui ligbad in de vloer verwerkt, dat je na gebruik weer kunt afdekken met het houten luik. Alles is zo ingedeeld dat het mogelijk is om te slapen, koken en badderen in de buitenlucht, met de zekerheid dat met een beetje spierkracht buiten in een handomdraai weer in binnen verandert.


In Cabin Anna beleef je het ultieme alleen-op-de- wereld-gevoel.
Eigen stookhout hakken hoort erbij
Cabin Anna heeft heerlijke bedden
Het Holenbergbos is alleen toegankelijk voor gasten; privacy is dus gegarandeerd

Wilde ideeën

Bedenker van Cabin Anna is Caspar Schols. Zijn droom is een groene wereld waarin we leven, wonen en werken. Het begon in 2016 met een innige wens van zijn moeder Anna. Of hij niet een multifunctioneel tuinhuis voor haar kon ontwerpen waarin ze de kleinkinderen kon laten logeren, maar ook kon werken en cliënten kon ontvangen. Ze woont in het bos en wilde graag dat het huis de omgeving niet zou buitensluiten, maar juist zou omarmen. Na vele gesprekken en wilde ideeën, bouwde Caspar Schols eigenhandig zijn eerste cabin die hij naar zijn moeder vernoemde. Zijn originele ontwerp van duurzame materialen oogstte zo veel lof en aandacht dat hij de mogelijkheid kreeg de oorspronkelijke cabin met meer budget en deskundige hulp te verbeteren. Inmiddels heeft hij een professioneel team achter zich.

Nog steeds wordt elk detail op de millimeter verbeterd en verfijnt. Zo zijn de dakspanten versterkt en wordt er dubbel glas gebruikt. Het blijft eindeloos zoeken naar materialen die ecologisch zijn en door de jaren heen mooier worden. Omdat elke cabin handwerk is, kan er ook rekening worden gehouden met de omstandigheden waarin de cabin wordt gebruikt. De belangstelling is wereldwijd, van Australië tot Amerika. Dat vergt aanpassing. Een cabin aan de kust van Hawaï moet aan andere eisen voldoen dan een cabin in de bossen van het Brabantse oergebied Maashorst, waar Cabin Anna staat.

Buiten slapen

Caspar Schols ziet alle cabins samen als een groot project. Het lijkt hem geweldig dat je een wereldtoer langs allerlei plekken kunt maken waar je door de ogen van Cabin Anna de natuur kunt bekijken en ervaren. “Mijn ouders hebben mij en mijn broers geleerd de natuur te omarmen. ’s Zomers huurden we altijd een huis in Zuid-Frankrijk en nam mijn vader ons steevast een nacht mee de velden in. Daar lagen we in onze slaapzakken dicht bij elkaar; we hoorden de dieren en voelden de wind. Heel spannend en toch ook heel veilig, omdat we ons als gezin geborgen voelden. De euforie om het in alle vroegte licht te zien worden, om vervolgens de slaapzakken op te rollen en naar de bakker te lopen… Die magische herinnering nam ik mee bij het ontwerpen van Cabin Anna, het moest het gevoel van toen oproepen. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn, zo veel mogelijk lagen van me af te gooien.

Dat vind je terug in Cabin Anna, die je met behulp van eigen spierkracht kunt aanpassen. Dat zelf doen is belangrijk om je onderdeel van de natuur te voelen. Het seizoen en het weer spelen een belangrijke rol. De zon nodigt je uit om alles open te gooien en veel mensen uit te nodigen. In de winter biedt de cabin met zijn kachel en houten wanden juist bescherming en gezelligheid. Comfort is ook belangrijk bij het beleven van het buitengevoel, het moet behaaglijk zijn. Alles moet kloppen, geen detail is toeval. We denken over alles na, van de houtkachel tot het laatste schroefje. We willen de dagelijkse rituelen verbinden met de natuur. Daarbij is verlangzamen essentieel. In Cabin Anna wil je niet even snel een kopje thee zetten. Hier wordt het een bewust proces van water heet stoken, kruiden in een zakje doen en dat vijf minuten laten trekken. Dat ritueel, het materiaal van de theepot en de kwaliteit van de kruiden, draagt allemaal bij om in de juiste stemming te komen.

Om echt te ervaren wat de natuur met je doet, is het goed om minstens drie nachten te blijven. Het is leuk om te zien dat veel gasten die aanvankelijk de cabin sluiten voor de nacht bij de tweede nacht voor de glazen variant gaan om uiteindelijk in de volledige buitenlucht te gaan slapen. Zo’n nacht laat een diepe indruk achter. Die stappen zijn onderdeel van een natuurlijk proces. De eerste nacht moet je nog de drukke wereld achter je laten en je thuis gaan voelen. Bij de tweede nacht is je hoofd rustiger en begin je pas echt de omgeving te zien. Bij de derde nacht ben je klaar om te veranderen.

Wij zijn altijd op zoek naar de juiste locaties, daarom zijn we ook een samenwerking aangegaan met Staatsbosbeheer. Binnenkort komt er een Cabin Anna te staan op een schiereilandje in de Biesbosch. Je bent daar helemaal alleen en volledig zelfvoorzienend. Ik kan niet wachten om dat te ervaren.”

Meer weten? Kijk op cabin-anna.com. Hier vind je ook de prijzen (minimaal verblijf is 2 nachten).

In Cabin Anna zet je niet even snel een kopje thee. Het wordt een bewust proces van water heet stoken, kruiden in een zakje doen en dat laten trekken.
Een nacht in Cabin Anna laat een diepe indruk achter.

CREDITS: TEKST MARGRIET DE GROOT | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN

Meer logeren in de natuur

Het is écht zo’n droom die je vast als kind had: slapen in een boomhut, tussen de bomen en onder de sterren. En dan ’s ochtends langzaamaan ontwaken van vogelgezang. Dat kan in Nederland bijvoorbeeld in deze unieke boomsuite van B&B Life is Good in het Brabantse Heeswijk-Dinther. In België zijn deze drie prachtige locaties met minstens zo prachtige boomhutten.


Gratis voor jou



Meer B&B Selectie