Gasterie Lieve hemel: genieten in Noord-Limburg

Marloes Blom

8 May 2022

Niets zo ontspannend als een weekendje weg – en al helemaal een weekendje in het groen. Dat komt wel goed als je een verblijf boekt in Gasterie Lieve hemel, in Sevenum, Noord-Limburg. Het is dan ook een van de logeerplekken uit het pas verschenen boek ‘Weekenden in het groen’. Geniet je mee?

Noord-Limburg

Maak je veters vast van je wandel- schoenen en verdwaal op de grens tussen het noorden van Limburg en Noord-Brabant. Verken de kronkelende boerenlandweggetjes en stop eens met je fiets bij een kruisbeeld of een klein kapelletje en steek een kaarsje aan. Dwaal rond op landgoed Geijsteren over karrensporen en onverharde paadjes door uitgestrekte naald- en loofbossen waar de idyllische Oostrumse beek doorheen slingert.

Gasterie Lieve hemel

‘C’est un beau roman, c’est une belle histoire…’ klinkt over het terras en in het restaurant. Michel Fugain, Edith Piaf, Jacques Brel, Zaz en andere Franse chansonniers laten goed van zich horen in de gasterie. Het is zondagmiddag, de zoete inval, een en al drukte en gezelligheid. Niet alleen de logeergasten, maar ook vele locals weten hun weg te vinden naar dit o zo sfeervolle, bourgondische stukje Frankrijk in Noord-Limburg.

Gekleed in blauwwit gestreepte shirts beweegt de bediening tussen de tafels door, prijst de mooiste Languedoc-wijnen aan en serveert de heerlijkste gerechten. Als ‘ie op de kaart staat, proef dan zeker de goddelijke mousse van paling van de lokale palingrokerij! Heidy en Marcel van den Beuken begonnen hun grande aventure in 2005 niet in Frankrijk – dat was iets te ‘ver’ voor Marcel, maar even buiten hun woonplaats Sevenum met de koop van een vervallen boerderijtje uit 1885.

Letterlijk alles moest gestript en opnieuw ingedeeld worden. Stapje voor stapje, eerst was er alleen het restaurant, kwam er in de loop der jaren steeds weer een nieuwe gasten- of tuinkamer bij én een wijnwinkel. Alles smaakvol ingericht met unieke brocante meubels, op de kop getikt in Frankrijk. In 2015 stapten Henk, de broer van Marcel en zijn vrouw Jolanda in het bedrijf. Ook in de achtertuin van maar liefst 4.500 m2 waan je je als een God(in) in Frankrijk! Neem een duik in de zwemvijver, dompel je onder in de hottub, speel een potje jeu de boules, spring op de trampoline of warm je op bij de houtkachel in de orangerie.

Gasterie Lieve hemel | De Hees 32 | 5975 NM Sevenum | gasterielievehemel.nl

Foto Vincent van den Hoogen

Tips

 1. De hemelse brocanteroute
  Blijf in Franse sferen bij Gasterie Lieve Hemel en huur het ‘blauwe eendje’ (2CV) voor een dag, desgewenst met een goed gevulde picknickmand. Voor wie van brocante en antiek houdt – ook uit Frankrijk! – kiest voor de Hemelse brocanteroute en kan zijn hart ophalen in winkeltjes met namen als TheJo’s Tijdloos en de Tweede Kans.
 2. Kasteeltuinen Arcen
  Dwaal door het Rosarium met meer dan 8000 rozenstruiken, wandel door het Bamboebos en de Oosterse Watertuin en neem een kijkje in de Casa Verde, een kas van 3200 m2 met onder meer paradijsvogel­ bloemen, hoge yucca’s en mastiekbomen. Het is fijn ronddwalen op Landgoed Arcen (32 ha) van Stichting Limburgs Landschap. Er zijn duizenden bloemen en planten in meer dan vijftien unieke tuinen rondom het zeventiende­eeuwse kasteel.
  kasteeltuinen.nl

Meer tips voor Noord-Limburg, en uiteraard vele andere adresjes in Nederland en België, vind je in het boek ‘Weekenden in het groen’.

Weekenden in het groen. Bos, heide, polders & heuvels

Wakker worden op de Veluwe, in de heuvels van de Ardennen, een oer-Hollandse polder of op het Vlaamse vlakke land. Weekenden in het groen is een verzameling van ruim vijftig adressen, verdeeld over twaalf natuurgebieden in Nederland en België. Dat kunnen grote hotels zijn, kleine B&B’s of bijzondere accommodaties tussen de bomen (boomhutten!). Gemeenschappelijke deler: je ontwaakt er in het groen. En, ook fijn, de auteurs van dit boek, Lisette Schmidt en Toni De Coninck, logeerden niet alleen op deze adresjes. Ze verkenden de groene omgeving ook te voet, of fiets, en geven fijne tips voor de omgeving.
Lisette Schmidt en Toni De Coninck | Weekenden in het Groen | Fjord | € 23,50 | Meer informatie via uitgeverijfjord.com, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST LISETTE SCHMIDT & TONI DE CONINCK | FOTOGRAFIE LISETTE SCHMIDT, TONI DE CONINCK, VINCENT VAN DEN HOOGEN (HEADER)

Meer logeertips (in het groen)

 • Een boerderijrestaurant met zo veel mogelijk producten van eigen erf, daar droomden Coenraad Reinders en zijn vrouw Sanne van. Op hun landgoed rondom een Limburgse mergelgroeve hebben ze een culinair paradijs gecreëerd: Heerdeberg. Zelfs de champignons komen uit eigen grot. En het leuke – je kunt na het diner blijven slapen, in één van de twee vakantiehuizen. Lees hier alles over het mooie landgoed Heerdeberg.
 • We logeerden eerder in B’Guest in het Belgische Brugge. En vanaf het moment dat de majestueuze koetsdeur openging tot het moment waarop gastvrouw Caroline Demol ons weer uitzwaaide verwonderden we ons. Over de schoonheid van het zeventiende-eeuwse poortgebouw met z’n indrukwekkende hal, vloer en trap. En over de manier waarop Caroline en haar man Gert het pand omtoverden tot een stijlvol logeeradres waar oud en nieuw in balans zijn. Kijk zelf maar.
 • 3x prachtige boomhutten in België

Gratis voor jouMeer B&B Selectie