Kasteelboerderij Loverlij

Anne Bonthuis

22 May 2017

Ronddwalen tussen meer dan duizend verschillende rozensoorten, het kan op kasteelboerderij Loverlij, in de schitterende rozentuin van Lies Vandenberghe, vlakbij Brugge. Wie wil kan er ook blijven slapen.  Aan het einde van een lange oprijlaan, omzoomd door eiken, zien we kasteel­boerderij Loverlij opdoemen. Het is net als in dat sprookje, Doornroosje. Rozen, rozen en nog eens rozen. Guirlandes met uitbundig bloeiende rozen sieren de gevel en onder een arcade van licht geurende rozen komen we bij de entree. Daar staat Lies Vandenberghe ons op te wachten. Een frêle gestalte, maar met de energie en kracht van een werkpaard. Zij heeft eigenhandig haar rozentuin van twee hectaren met de spit­ vork omgewoeld en aangelegd. “Ik heb afstan­den afgestapt, paaltjes in de grond geslagen en draden gespannen. In de afgelopen jaren heb ik zeker kilometers aan buxus en taxus geplant.”

Gered door een hemelse geur

Overal rond de kasteelboerderij staan rozen­ bogen, rozenhagen, ramblers, struiken, oude rozen, perkrozen en klimmers. Lies: “Elk jaar maakte ik een of twee nieuwe tuinkamers. Altijd met een thema. Zoals de kleine rozenlaan, muziektuin, geurtuin en adellijke buxustuin. Dat betekende ontelbare kruiwagens grond en compost sjouwen. Om over het planten en snoei­ en van de rozen nog maar te zwijgen. Ik deed het graag. Na de onverwachte dood van mijn echtgenoot, twintig jaar geleden, richtte ik me op de tuin. Met intensief tuinieren kon ik mijn verdriet verwerken.” De liefde voor de roos ontstond eigenlijk bij toeval. “Ik vond bij het snoeien van een meihaag een zielloze roos. Oud en door sterroetdauw aangetast, maar hij geurde wel hemels. Eerst wilde ik ’m rooien, maar de geur deed me anders besluiten. Ik besloot de roos te redden. Op nog geen tien kilometer afstand van hier, in Oudenburg, zit het rozencentrum van België: Lens Roses. Daar heb ik advies ingewonnen en konden ze me ook de naam van de roos ver­tellen. Het was deze Rosa ‘Blanche eur’ die bij mij de liefde voor rozen heeft aangewakkerd.” Een aantal jaren geleden besloot Lies van enkele vertrekken in de kasteelboerderij gastenkamers te maken. “Ik ontvang tuinliefhebbers uit binnen- en buitenland. Zij verzuchtten vaak dat ze hier dolgraag een paar dagen zouden willen blijven. Waarom ook niet, dacht ik toen. Het huis is groot genoeg.” De kamers zijn licht ingericht, met antiek meubilair. Natuurlijk staan er in de badkamers essen met geurige rozenbadolie, dat mag hier gewoonweg niet ontbreken. Overal in huis ruikt het licht naar rozen.

Gastenkamers

Kasteelhoeve Loverlij biedt drie gastenkamers, vanaf €110 per nacht, inclusief ontbijt. Reserveren kan via telefoonnummer 0032 (0)50390149 of mail: [email protected]. De rozentuin is ook zonder verblijf te bezoeken. De bloeitijd van de meer dan 1.000 soorten rozen varieert van juni tot en met augustus, met uitschieters tot ver in het najaar. Gastenkamers Loverlij, Oude Gistelsteenweg 8, 8490 Snellegem (Jabbeke), 0032 (0)50390149. Meer informatie

TEKST MARGRIET DE GROOT | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN

Lees ook…

B&B Smederij Texel B&B Omke Jan Doe mee en kies dé Seasons B&B van 2018


Gratis voor jouMeer B&B Selectie