Ontwaken in een duinhuisje

Marjolein ter Braak

16 April 2024

Jachthuis Duin en Kruidberg

Wie weleens gaat wandelen in de Kennemerduinen tussen Santpoort en IJmuiden kent misschien het imposante landhuis Duin & Kruidberg dat uit de zeventiende eeuw stamt. Tegenwoordig een hotel, vroeger niet bepaald een optrekje voor minderbedeelden. Loop of fiets je hiervandaan het duingebied in, dan zie je na anderhalve kilometer op een flinke afstand van het bospad een schilderachtig huisje met rood-witte luikjes liggen, verscholen in het groen. Echt zo’n huisje waarvan je denkt: wat zou ik daar graag een keer willen logeren.

Beschutte duintuin

Als gast krijg je ontheffing om via een bospad naar het laantje te rijden dat je bij deze voormalige jachtopzieners- en boswachterswoning uit 1907 brengt. Een houten hek geeft toegang tot de beschutte duintuin, waar je heerlijk kunt zitten om te luisteren naar de vogels en de stilte. Aan de voorkant heb je een weids uitzicht over een veld.

Op de begane grond vind je een comfortabele huiskamer met houtkachel en een aparte, ruime woonkeuken. Grote ramen en openslaande tuindeuren in beide ruimtes zorgen ervoor dat je zelfs binnen de nabijheid van de natuur voelt. Op de benedenverdieping bevindt zich ook de mooiste slaapkamer van het huis, met vrijstaand ligbad ín de kamer. De overige slaapkamers zijn boven.

Jachthuis Duin en Kruidberg

‘s Nachts is het lekker stil

Het jachthuis is de perfecte plek om te onthaasten. Vooral ’s nachts is het hier nog echt donker en stil, afgezien van de roep van een uil. Het ligt in Duin en Kruidberg, een natuurgebied dat bij Nationaal Park Zuid-Kennemerland hoort en een van de grootste duingebieden van Nederland is. Het voelt hier behoorlijk ‘off-grid’, want omdat het zo afgelegen ligt, werkt zelfs internet er niet altijd goed. Des te meer tijd heb je om eindeloos te wandelen en te fietsen. De meeste wandelingen beginnen aan de start van de Zeeweg, bij de par- keerplaats van Duin en Kruidberg. Een aanrader is om zelf fietsen mee te nemen, maar je kunt ze ook huren. Fietsverhuur Santpoort ligt bij Manege Kennemergaarde, naast het NS-station Santpoort-Noord.

Door de duinvallei

In een halfuur fiets je – stijgend en dalend – naar het strand, wandelen kost je ongeveer een uur. Je komt dan door een heel gevarieerd gebied; van de binnenduinrand met oud eikenbos en het stuifduin tot de natte duinvallei. Onderweg kun je Schotse hooglanders, reeën, damherten, konikpaarden, shetlanders, duinhazen, konijnen, vlinders en talloze vogels tegenkomen. En anders spot je sommige van deze duinbewoners misschien vanaf je eigen terras. Zorg wel dat je het hek naar je tuin goed sluit, want een Schotse hooglander is leuk op afstand, maar minder voor je keukenraam. En die vogels, die hoor je sowieso – vooral in de lente. Dan is het heerlijk ontwaken met hun gezellige gekwetter.

Logeren in jachthuis Duin & Kruidberg

Deze vakantiewoning is geschikt voor 6 personen en ligt in het uitgestrekte Noord-Hollandse duingebied bij Santpoort. Hier kun je boeken, o.v.v. Seasons. Of bel 088 2848365.

Tip: Is Jachthuis Duin & Kruidberg bezet? Kijk dan eens naar Sylvestris of ‘t Boshuis Hopman, beide in de Schoorlse Duinen en geschikt voor 4 personen.

Hier tippen we nog meer unieke logeeradressen.

TEKST: RENATE WILMS | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN


Gratis voor jouMeer B&B Selectie