Het Hoogh Huys

Linde Verhulst

2 March 2018

Achter het statige Hoogh Huys in het Gelderse Winssen legde Femmigje Kortekaas sfeervolle tuinkamers en een weelderige plukweide aan. En passant restaureerde ze ook nog even de historische oranjerie. Zo ontstond een paradijsje waar bezoekers zelfs een nachtje kunnen blijven slapen in de monumentale herenboerderij uit 1803.

Woonkamer in bloei

In de kas van monumentale boerderij Het Hoogh Huys staat de zomer in volle bloei. De ijzeren constructie van de ruim zeventig jaar oude oranjerie fungeert als klimwand voor jasmijn en trompetbloemen. Kruiken op lange houten tafels zijn gevuld met losse veldboeketten, geplukt van eigen land. De bloemen van Mandevilla’s, campanula’s en petunia’s vullen over de randen van tuinvazen en jardinières.

Dierenwei

“Wat een weelde hé?” glundert eigenares Femmigje Kortekaas. “Telkens als ik hier binnenloop, ruikt het anders. Kruidig naar lavendel, munt of eucalyptus als het heel warm is. Of heerlijk zoet naar jasmijn en Mandevilla.” Voor de kas genieten gasten van de B&B van hun ontbijt en ochtendzon. Ze kijken uit over de dierenwei, waar een grote Brahmakip zich op de rug van een geit heeft verschanst.

Gejut op de sloop

Als logé mag je hier kiezen; een ontbijtje in de woonkamer bij de Heren-of Meidenkamer of in een van de bloemrijke tuinkamers op het achterf. Ook het imposante achterhuis van de T-boerderij behoort tot de mogelijkheden. “Dat is onze kijkdoos”, zegt Femmigje lachend. “Gasten vinden het geweldig om hier een tijdje rond te lopen; er is zó veel te zien.” Tussen de authentieke gebinten staan antieke tafels, toonbanken en kasten vol verzamelingen. Smeedijzeren kandelaars uit Frankrijk, Hollands bloemetjesservies, een hele collectie wijngistingsflessen, gejut op de sloop.

Reddingswerk aan de kas

Dochters Rebecca en Femmigje serveren vandaag een high tea in de kas. Scones, clotted cream en verse aalbessen uit de tuin staan klaar in etagères. “Als de meiden zin hebben in bakken, zetten ze een bord langs de kant van de weg. Wandelaars en fietsers kunnen dan meegenieten.” hoogh huys

Logeren in Het Hoogh Huys?

Wie op zoek is naar rust en ruimte en wil genieten van alles wat Het Hoogh Huys in het Gelderse Winssen (nabij de Waal en Nijmegen) te bieden heeft, kan logeren in de B&B gevestigd in het monumentale voorhuis. Prijzen vanaf €100 per nacht, inclusief ontbijt van eigen biologische geteelde producten uit de kas en van het land. Van april tot oktober zijn in de weekenden alleen reserveringen met een minimum van twee nachten mogelijk. Kijk voor meer informatie op hun website.

Lees ook…

B&B De Veerhoeve B&B Slapen op nummer 1 Volgeboekt? Bekijk hier andere logeeradressen in Gelderland


Gratis voor jouMeer B&B Selectie