Heerlijk logeren in het Leuvenumse Bos – in B&B ‘Kijk Uit’

Marloes Blom

3 November 2021

B&B Kijk Uit

Foto: Pauline Joosten

Logeren midden in het Leuvenumse bos tussen Nunspeet en Elspeet – vlakbij de wilde zwijnen, reeën en edelherten. Dat kan in deze heerlijke B&B ‘Kijk Uit’. Kijk Uit in het Leuvenumse Bos is een relatief nieuwe aanwinst van Buitenleven Vakanties. Maar nieuw als vakantiewoning betekent niet dat het nieuw gebouwd is. Dit fijne logeeradres werd halverwege de vorige eeuw op een particulier landgoed gebouwd. Cor Bouma, voormalig boswachter van Natuurmonumenten, kent het huis en de omgeving als geen ander: hij woont er dan ook al vijftig jaar. “Voordat je bij Kijk Uit bent, rijd je eerst een paar kilometer door het bos tot je ineens op een open plek komt, waar het huis staat. Vroeger lag het helemaal verscholen, nu zijn er wat bomen geveld om het huis én het uitzicht letterlijk wat meer ruimte te geven. Ook is er een hek geplaatst. Anders zouden de wildzwijnen het grasveld tot aan de voordeur omploegen”, vertelt Cor.

B&B Kijk uit

In een open plek midden in het bos vind je huisje ‘Kijk Uit’. Met een beetje geluk kun je vanuit je luie stoel edelherten langs zien lopen. 

Voor de houtkachel – binnen of buiten

Hij betrok het huis in 1978. In die tijd was er nog geen elektriciteit, gas of water. “Toen ik trouwde, plaatste Natuurmonumenten een aggregaat, een keukentje, en er werd een bron geslagen voor drinkwater.” Na bijna twee decennia verhuisde Cor naar een opzichterswoning, de collega die hem opvolgde woonde er nog dertig jaar. “Vorig jaar is Kijk Uit verbouwd tot vakantiewoning. Aan de buitenkant is niets veranderd, alle authentieke details zijn bewaard gebleven. Een deel daarvan, zoals de robuuste balken, zie je ook nog aan de binnenkant. Het is echt een paleisje geworden.” En mooi is het. Alles is gelijkvloers. Er zijn drie royale slaapkamers met fijne boxspringbedden, twee luxe badkamers, een gezellige zitkamer en een woonkeuken die van alle gemakken is voorzien. Overal is vloerverwarming, en er zijn twee houtkachels. Eén in de living en één op het terras van de open schuur. Daardoor kun je eigenlijk altijd buiten zitten, wat voor weer het ook is. “Ja, en hout is er altijd genoeg”, weet Cor. “Lokaal gekapt, uit de bossen van Natuurmonumenten.”

B&B Kijk Uit

De woonkeuken is van alle gemakken voorzien. 

B&B Kijk Uit

Er is een gezellige zitkamer mét houtkachel. 

B&B Kijk UIt

Een van de drie royale slaapkamers met boxspringbedden. 

Wandelparadijsje

Dat bos is precies wat hier logeren zo bijzonder maakt. Het Leuvenumse Bos meet sinds landgoed Leuvenhorst erbij gekomen is zeker duizend hectare. De Leuvenumse beek slingert 17 kilometer lang door het bos, helemaal van het Uddelermeer naar het Veluwemeer. Wandeltip van Cor: “De groen gemarkeerde Leuvenumse Beekroute (15,5 kilometer) is mijn favoriet. Deze voert langs de beek, over het terrein van het voormalige land-goed. Ga je ’s morgens vroeg of tegen de schemering, dan heb je kans om edelherten of reeën tegen te komen. Al kun je die met een beetje geluk soms ook vanuit het huis zien.”

B&B Kijk UIt

Het Leuvenumse Bos meet ruim duizend hectare. 

Logeren in Kijk Uit?

Dit heerlijke logeeradres midden in het bos tussen Nunspeet en Elspeet is geschikt voor 6 personen. Prijs vanaf € 624 (midweek), € 715 (weekend) of € 1067 (week). Boeken via Buitenleven Vakanties, o.v.v. Seasons11. Of bel 088 2848365. Tip: Is Kijk Uit bezet? Kijk dan eens naar Landhuis Leuvenhof. Deze rietgedekte vakantiewoning in hetzelfde gebied is ook geschikt voor 6 personen. CREDITS: TEKST RENATE WILMS | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN Meer B&B’s bekijken? Dat kan hier.


Gratis voor jouMeer B&B Selectie