B&B Onder de Noot: op stok in de kippenschuur

Anne Bonthuis

23 August 2018

B&B

Ooit hadden kippen er een riant verblijf onder de eiken balken en ijzeren kozijnen. Marilola en Jan van Megen maakten van de oude schuur op hun Limburgse erf een warm nest voor logees: B&B Onder de Noot. Wie wil, kan hier via de ladder ‘op stok’ in de bedstee. Onder de Noot is het gedroomde buitenhuisje-voor-een-nacht. Het zwarte, gepotdekselde verblijf ligt romantisch verstopt tussen verhoogde moesbedden vol rabarber, rozemarijn en basilicum. Vaasjes met vers geplukte Annabellen, rozen en goudsbloemen bungelen aan een gewei aan de gevel. Ook binnen staan overal zomerbloemen op de vaas. Het bed is al opgemaakt tussen de verweerde gebinten anno 1830. Het ruikt hier zoet naar snijgroen en grenenhout. Het frisse groen op de muur is afgeleid van het blad van de walnotenboom op de binnenplaats. Buiten lonkt het terras onder de druif. Mét zwembadzicht. Al spreken eigenaren Marilola en Jan van Megen liever van een ‘plonsbad’ vanwege het bescheiden formaat. Plonzen, pootjebaden of zwemmen; het koele water lonkt op zwoele zomeravonden als deze.

Drie generaties bewoners

Al drie generaties is deze mooie plek in hartje Baarlo in het bezit van Jans familie. Zijn vader werd geboren in het knusse boerderijtje voor de B&B, net als zijn acht ooms en tantes. Als kind bouwde hij hutten in de oude kippenschuur. Beneden scharrelden de hennen. Boven lag het hooi te drogen voor die ene koe van zijn grootouders. “Mijn opa werkte als koetsier op kasteel d’Erp hier in de buurt. Om alle monden te voeden, hadden ze daarnaast een koe voor de melk, een varken voor het vlees en kippen voor de eieren. Achter de boerderij verbouwden ze groenten voor eigen gebruik. De grond liep in die tijd nog helemaal door tot aan de Kwistbeek, deze meandert door het dorp langs de kasteelgracht en mondt uit in de Maas.” Veertien jaar geleden kochten Jan en Marilola de boerderij met opstallen. Daarmee kon het in familiehanden blijven.

Bewust niet gerestaureerd

Een creatieve verbouwing was nodig om ruimte en wooncomfort te creëren voor het echtpaar en hun drie kinderen. Al snel kwam de kippenschuur in het vizier als potentieel woonvertrek voor de twee puberzoons. Jan, zelf architect, maakte het ontwerp. “Het respect voor het gebouw stond daarbij voorop, net als bij de verbouwing van onze boerderij. Eenvoud was de rode draad. We wilden geen tierelantijnen die zouden afleiden van het gebouw.” Beeldbepalend zijn de originele, roede-verdeelde ramen van ijzer in een van de gevels. Ze waren verroest en versleten, maar zijn bewust niet gerestaureerd. “Met een laag zwarte Hammerite ging het wel weer.” Voorzetramen in dezelfde industriële zwarttint voorkomen binnen een koude luchtstroom. Op de vloer liggen douglasplanken met een whitewash finish. De kleur van het hout matcht met de tint van de eikenbalken. Fraai ook zijn de originele dakpannetjes in verweerd oranje en grijs. Ze bleven in het zicht onder de overkapping, waar ze voor een nostalgisch sfeertje zorgen.

Zwart als rode draad

Toen de kinderen het ouderlijk huis verlieten, ontstond het idee voor een B&B in de kippenschuur. Bij de aankleding ervan borduurde Marilola voort op het stoere karakter van de oude schuur. Zo herhaalt de kleur zwart van de douglashouten gevel zich in een brocante kledingkast, geverfd met schoolbordkrijt. De originele buitenkeuken, gemaakt van een romantisch dressoir van de rommelmarkt, kreeg dezelfde matte finish. Bijzonder is ook de eikenhouten ontbijttafel met stoeltjes. Zoon Ruben, designer van beroep, maakte ze speciaal voor deze plek. In de grenenhouten nok maakte Jan een tweede slaapplek: een sfeervolle bedstee. Wie wil kan hier, via de ladder, ’s avonds op stok.

Meeting point

Met de opening van de B&B drie jaar geleden kreeg de kippenschuur een functie die past in een lange traditie. “Het was hier altijd al een zoete inval”, vertelt Marilola. “Het hele dorp was welkom, daar staat deze boerderij ook om bekend. Heel vroeger zat er zelfs een cafeetje op de plek waar nu het washok zit. Later werd het een echt familiehuis. Nog altijd komt Jans familie hier graag over de vloer. Ze voelen zich er allemaal thuis, dat is wel heel bijzonder.” Met de B&B heeft het echtpaar jaarrond een gezellige aanloop van gasten. “Nederlanders, Duitsers, Denen en Zweden; we ontmoeten zo veel verschillende mensen en horen zulke boeiende verhalen. Een verrijking van ons leven.”

Info

Bij B&B Onder de Noot in Baarlo is plek voor maximaal 4 personen (waarvan 2 in de bedstee). Een overnachting voor 2 personen, inclusief een luxe ontbijt, het gebruik van de tuin en het zwembad kost € 79. Boekingen via onder andere bedandbreakfast.nl en airbnb.nl. TEKST MIRJAM ENZERINK, FREDERIKE KROMMENDIJK | FOTOGRAFIE IVAR JANSSEN| STYLING WILMA CUSTERS | PRODUCTIE FEATURES & MORE

Meer leuke B&B’s?

Hier vind je alle mooie en originele B&B’s die wij aanraden.


Gratis voor jouMeer Acties en aanbiedingen