Whisky distilleerderij Laphroaig

Anne Bonthuis

23 oktober 2015

Laphroaig was de eerste distilleerderij in de twintigste eeuw waar een vrouw aan het hoofd stond: Elizabeth ‘Bessie’ Williamson. In 1934 kwam Bessie naar Islay, met niet veel meer dan een kleine koffer met wat kantoorkleding. Het waren de crisisjaren, de werkloosheid was groot, en ook Bessie zocht werk. Via haar oom Willie, accountant bij Laphroaig, kon ze bij de distilleerderij aan de slag als stenotypist. Voor drie maanden was de bedoeling.Islay, Hebriden, Schotland

Islay, Hebriden, Schotland

Toen Bessie die zomerdag voet aan wal zette, was Laphroaig in handen van Ian Hunter, achterkleinzoon van de oprichter van Laphroaig en laatste loot aan de stam van de familie Johnston. Ian was een norse, verstokte vrijgezel die de distilleerderij in zijn eentje bestierde en de geheimen van Laphroaig angstvallig bewaarde.

Maar Ian raakte zo onder de indruk van zijn typiste Bessie, dat hij haar langzaam maar zeker begon te betrekken bij de productiewijze en de geheimen van Laphroaig aan haar toevertrouwde. Bij zijn dood liet hij haar uiteindelijk de volledige distilleerderij na (en een huis, en nog een eiland, maar dit terzijde).

Zo werd Bessie de eerste vrouwelijke eigenaar en manager van een whiskydistilleerderij. Vanaf 1954 leidde Bessie Laphroaig met veel succes en wist ze in haar hoedanigheid als ambassadeur voor de Scotch Whisky Association ook de whisky overzee te promoten. In de jaren vijftig werd ze zelfs tot Vrouw van het jaar gekozen in Groot-Brittannië.

Islay, Hebriden, Schotland

Maar het meest geliefd was en is ze nog altijd op Islay, waar ze volop meedeed aan het eilandleven, liefdadigheidsacties organiseerde, meehielp bij het turfsteken en de distilleerderij openstelde voor Saturday night dancing, waarbij ze zelf ook graag een deuntje Schots-Gaelisch meezong en danste.

Uiteindelijk zou Bessie deel voor deel aandelen van haar distilleerderij verkopen om cash te realiseren voor de nodige renovaties. Zo kwam Laphroaig in andere handen: het Schotse Long John en vandaag is dat het Japanse Suntory. Toch heeft elke nieuwe eigenaar de naam van de oprichter aangehouden: D. Johnston & Co, nog steeds te zien op elke fles Laphroaig die de distilleerderij verlaat.

Islay, Hebriden, Schotland

  Islay, Hebriden, Schotland Martine Nouet, ook wel bekend als de ‘whisky-chef’, is een Franse culi-journalist met een grote liefde voor single malts. Ze schreef er diverse boeken over en verhuisde er twintig jaar geleden zelfs voor naar Islay. Ze behoort tot de top vijf wereldwijd van whiskykenners en bedenkt bijzondere smaakcombinaties met whisky:

  •  “Kaas en whisky vullen elkaar aan. Lekker zijn manchego, blauwe kaas en stilton.”
  • “Heerlijk bij een Laphroaig 10 years old zijn verse oesters: het zoet van de whisky met het zout van de zee.”
  • “Verrassend: het friszure van sinaasappels, grapefruit, limoen en citroen doet het heel goed met het rokerige van deze whisky.”
  • “Nooit doen: een single malt bij gerookte gerechten. Een regelrechte clash!”

https://youtu.be/T8nyetlNfhQ

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Reisverhalen