Logeren op je eigen eiland

Anne Bonthuis

22 January 2017

Op een schilderachtige plek aan een meertje in Nationaal Park Weerribben-Wieden, tussen Ossenzijl en Kalenberg, ligt een rietgedekt bakstenen huisje. Een voormalige molenaarswoning, vernoemd naar de laatste molenaarsfamilie die er woonde. Nu kun je Hoens Huusie huren als vakantieverblijf: logeren op je eigen eiland. Hoens Huusie is een heerlijke plek om even te wonen. Het ligt op een mini-eiland en is alleen bereikbaar via een voetgangersbruggetje. Dus laten we de auto op de parkeerplaats en lopen via het hek richting voordeur. De buitenkant van de rietgedekte woning is in authentieke staat gerestaureerd en ziet eruit zoals dat rond 1880 gebruikelijk was. Binnen is het onlangs helemaal opgeknapt; de ruimte is royaal en licht. Wat meteen in het oog springt: het balken plafond, de robuuste houtkachel mét een mand haardhout ernaast, de donkere houten vloer en de rode houten bedstee. Qua maat en comfort helemaal van deze tijd, inclusief lades onder het bed en bedlampjes bij het hoofdeind. Wat zal dat lekker slapen. Maar de natuur lonkt, tijd om op verkenning te gaan. Het meertje is een voormalige kolk, ontstaan nadat bij hoog water er ooit een dijk is doorgebroken. Het water is puur en schoon, je kunt er prima in zwemmen. Aan de rand van het water – gezien vanaf de voorkant van het huis – staat de Wicher, een voormalige watermolen, type spinnenkop. Destijds werd de molen gerund door molenaar Hoen, tegenwoordig door vrijwilligers. Als de wind gunstig is, is de molen woensdags en zaterdags in bedrijf.

Per kano op verkenningstocht

De mooiste manier om dit gebied te verkennen is per kano. En laat die nu aan de aanlegsteiger bij het terras achter het huisje liggen. Glijdend over het water zie je de omgeving vanuit een heel ander perspectief. Bang om te verdwalen hoeven we niet te zijn: in het huisje ligt een routekaart en de routes zijn bewegwijzerd. We kunnen rustig elke dag een andere route nemen, ook richting natuurgebied De Wieden. Onderweg zien we van alles: rietorchideeën, libelles en talloze vlinders waaronder de vuurvlinder, de grote beervlinder en zilveren maanvlinder. Moe maar voldaan strijken we bij terugkomst neer op het terras. Wat een rust, wat een ruimte en wat een uitzicht! Vlakbij het terras, volkomen privé, staat een Dutch Tub. Geweldig om die op te stoken – je moet er wel even de tijd voor nemen: het houtvuur naast de tub verwarmt het badwater – en dan onder het genot van een wijntje onder de sterrenhemel onder de sterrenhemel te badderen. De volgende dag verkennen we de omgeving per fiets. Eerst brengen we een bezoek aan Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl. Door het Nationaal Park lopen verschillende fietsroutes. Je kunt een ‘Rondje Kalenberg’ (35 km) fietsen, of ‘Dwalen door het moeras’ (45 km). Ook een aanrader: achter Steenwijk ligt de Woldberg. Daar is de natuur weer heel anders: heuvelachtig en bossig. En dat op nog geen tien kilometer afstand. Wat een indrukwekkende natuur.

Hoens Huusie huren?

Hoens huusie is geschikt voor 2 personen. Prijs vanaf € 385 (midweek), € 435 (weekend) of € 625 (week). Boeken via Buitenleven Vakanties. Of bel 088 2848365. Tip: is Hoens Huusie bezet? Dan staan er vlakbij nog drie andere authentieke vakantiewoningen: Op e Polle (een voormalige riettelerswoning), Marten en Jikke (van origine een vervenerswoning) en Tjasker (een oude molenaarswoning). En bekijk meer mooie en bijzondere vakantiewoningen op onze website. Tekst: Renate Wilms | Fotografie: Pauline Joosten


Gratis voor jouMeer Nederland