Walnotenkarameltaart met gember
02-10-2009 07:27:27
Gember, karamel en walnoten: alle drie op zichzelf al een verrukkelijke traktatie. In dit recept worden hun krachten gebundeld. Dit maakt het een nog smakelijker festijn! | Zoet | Voor 1 grote taart | Ingrediënten
- 375 gram walnoten (gepeld)
- 550 gram zachte boter (+ extra om in te vetten)
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 350 gram bloem
- 100 gram bittere chocolade
- 50 gram gesuikerde gember
- 1 blikje gecondenseerde melk (400 gram)
- 175 gram lichtbruine basterdsuiker
Bereiding
- Verwam de oven voor op 180˚ C.
- Verdeel de walnoten over een bakplaat en rooster ze 10-15 minuten. Laat ze buiten de oven helemaal afkoelen.
- Klop met een mixer 350 gram boter met de suiker romig. Voeg de bloem toe en meng snel tot een samenhangend deeg.
- Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in met boter (of nog beter: bekleed hem met bakpapier) en verdeel het deeg mooi over de bodem.
- Bak de bodem circa 20 minuten lichtbruin en gaar.
- Laat de taartbodem in de vorm afkoelen.
- Smelt au bain-marie of in de magnetron 100 gram bittere chocolade en verdeel het over de koekbodem. Laat helemaal afkoelen en hard worden.
- Hak de gesuikerde gember grof.
- Smelt de rest van de boter in een pannetje en voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe.
- Laat het mengsel circa 10 minuten zachtjes koken en roer regelmatig door.
- Neem het mengsel van het vuur en klop het circa 5 minuten met een mixer.
- Giet de karamel op de chocolade.
- Verdeel er de gember en de walnoten over.