Walnotenkarameltaart met gember

seasons

02-10-2009 07:27:27

Gember, karamel en walnoten: alle drie op zichzelf al een verrukkelijke traktatie. In dit recept worden hun krachten gebundeld. Dit maakt het een nog smakelijker festijn!  | Zoet | Voor 1 grote taart | Ingrediënten

  • 375 gram walnoten (gepeld)
  • 550 gram zachte boter (+ extra om in te vetten)
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 350 gram bloem
  • 100 gram bittere chocolade
  • 50 gram gesuikerde gember
  • 1 blikje gecondenseerde melk (400 gram)
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker

Bereiding 

  1. Verwam de oven voor op 180˚ C.
  2. Verdeel de walnoten over een bakplaat en rooster ze 10-15 minuten. Laat ze buiten de oven helemaal afkoelen.
  3. Klop met een mixer 350 gram boter met de suiker romig. Voeg de bloem toe en meng snel tot een samenhangend deeg.
  4. Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in met boter (of nog beter: bekleed hem met bakpapier) en verdeel het deeg mooi over de bodem.
  5. Bak de bodem circa 20 minuten lichtbruin en gaar.
  6. Laat de taartbodem in de vorm afkoelen.
  7. Smelt au bain-marie of in de magnetron 100 gram bittere chocolade en verdeel het over de koekbodem. Laat helemaal afkoelen en hard worden.
  8. Hak de gesuikerde gember grof.
  9. Smelt de rest van de boter in een pannetje en voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe.
  10. Laat het mengsel circa 10 minuten zachtjes koken en roer regelmatig door.
  11. Neem het mengsel van het vuur en klop het circa 5 minuten met een mixer.
  12. Giet de karamel op de chocolade.
  13. Verdeel er de gember en de walnoten over.

 

Nu in de winkel!

Meer Nagerecht