Volkoren cranberrycracker

seasons

22-09-2009 14:05:02

In deze Scandinavische cracker zijn gedroogde bessen verwerkt. In Scandinavië zullen vaak lingonbessen (in het Nederlands bekend als dauwbes of gele framboos) verwerkt worden. De cranberry is een goede vervanging. Bovenop de cracker is sumac gestrooid: poeder gemaakt van de bessen van de sumakstruik. Sumac wordt veel in Turkije en het Midden-Oosten gebruikt. Nodig:

  • 200 gram volkoren meel
  • 100 gram patentbloem + extra voor het uitrollen
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel fijn 
zeezout
  • 30 gram boter
  • 80 gram gedroogde cranberry’s, fijngesneden (natuurwinkel of notenwinkel)
  • 125 milliliter lauwwarm water
  • 1 theelepel sumac (AH of Turkse winkel)

Bereiding:

  1. Doe het meel, de patentbloem, het bakpoeder en het zout in een kom.
  2. Wrijf de zachte boter door de droge ingrediënten tot een mengsel dat lijkt op fijn broodkruim.
  3. Voeg de cranberry’s en het water toe.
  4. Kneed het deeg tot een stevige bal.
  5. Verwarm de oven voor op 220˚ C.
  6. Bestrooi het werkblad met wat bloem.
  7. Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
  8. Bewaar een deel in de kom onder een doek en rol de andere helft uit tot ongeveer 4 millimeter dikte.
  9. Snijd het deeg met een scherp mes in vierkanten van 10 x 10 cm.
  10. Bestrijk de bovenkant met wat water en strooi er een beetje sumac overheen.
  11. Leg de deegvierkantjes op een met bakpapier bedekt bakblik.
  12. Bak de crackers 10-12 minuten in het midden van de oven. Doe hetzelfde met de rest van het deeg.
  13. Laat de crackers op een rooster helemaal afkoelen. Bewaar ze in een luchtdichte doos.

Tip: Lekker met wat roomboter en met cranberry- of andere bessenjam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Lunchgerecht