Gevulde varkenslende

seasons

20-10-2009 09:04:00

Voor 6-8 personen Traditie: Tijdens het kerstdiner staat er in Scandinavië vaak varkensvlees op tafel. De varkenslende is een veel gegeten luxe stuk varkensvlees. Hier is het gevuld met zuidvruchten en een scheutje aquavit. Het laagje vet bovenop druipt tijdens het bakken in het vlees en zorgt ervoor dat het lekker mals blijft. Ingrediënten:

  • 1,5 kilo varkenslende met zwoerd (slager)
  • 4 blaadjes rode kool
  • 30 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 gram gedroogde appeltjes, fijngehakt
  • 125 gram gedroogd rood fruit
  • scheutje appelsap of aquavit
  • 1 bosje (platte) peterselie
  • 2 theelepels karwijzaadjes
  • rasp van 1 citroen
  • peper, zout

Snijd het zwoerd van het vlees, maar laat het vet zitten. Snijd de varkenslende in de lengte in tot op ca. 2 cm van de rand en sla het vlees open. Verdeel er de rode-koolbladeren over. Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Verhit de boter in een koekpan en bak er de ui zachtjes in aan. Doe er de appeltjes, het rode fruit en het appelsap of aquavit bij en bak tot alles zacht en kleverig is. Voeg eventueel nog wat water of appelsap toe. Meng er de peterselie, de helft van de karwij, de citroenrasp, peper en zout door. Verdeel het mengsel over de koolbladeren en vouw het vlees weer dicht. Alles wat niet past kan rond het vlees in de braadslede worden gedaan. Bind dicht met rolladetouw. Kerf het vet kruiselings in en wrijf het in met de rest van de karwijzaadjes, peper, zout. Doe het vlees in een braadslede en bak het in het midden van de oven in ca. 1, 5 uur gaar. Laat het vlees op een warme plaats afgedekt ca. 15 minuten rusten. Snijd in plakken en serveer met rode kool en Hasselback aardappeltjes.

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht