Koffie kun je natuurlijk maken van koffiebonen. Maar als je eens wat anders wilt is nú het moment om koffie te maken van eetbare wortels: van de paardenbloemwortel en de cichoreiwortel om precies te zijn. Hoe je dat doet vertelt de Britse avonturierster en schrijver Sarah Stirling in ‘Meer natuur! 52 tips voor een wilder leven’. Wij mochten deze ‘rewild yourself’ recepten voor ‘wortelkoffie’ delen.
Herfst: dé tijd voor eetbare wortels
Herfst is de traditionele tijd om eetbare wortels te oogsten. Als de bladeren van een plant afsterven, zullen alle gezonde stoffen zich in de wortels concentreren; deze belangrijke ondergrondse opslagorganen bevatten koolhydraten en voedingsstoffen gedurende het inactieve seizoen. In geroosterde staat ruiken en smaken zowel paardenbloem- als cichoreiwortel verrassend veel naar koffie. Ze zijn bovendien zeer voedzaam en helpen afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen en je darm- gezondheid te verbeteren. Een heilzame, smaakvolle start van de dag!
Paardenbloemwortel & cichoreiwortel
Paardenbloemwortel Paardenbloem is een bijzondere plant die je niettemin overal tegenkomt. Van wortel tot blad zit hij vol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Hij is zowel urinedrijvend als ontgiftend: paardenbloemwortel stimuleert de lever mild om afvalproducten op te ruimen en bevat volop inuline. Cichoreiwortel Dit blauwbloeiende familielid van de paardenbloem heeft vergelijkbare effecten: iets minder vitaminen maar juist nog meer inuline, een prebioticum dat de goede bacteriën in je darmen ondersteunt en de spijsvertering en darmfunctie verbetert. Cichorei-extract wordt om deze reden toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen en dranken.
Zo maak je koffie van de wortels
Drogen Borstel de wortels schoon en laat ze een paar dagen liggen op een goed geventileerde plek. Tijdens dit droogproces zullen de wortels aanzienlijk krimpen. Hak ze in kleine, gelijkmatige stukjes. Roosteren Verwarm de oven voor tot 180 °C en rooster de wortels droog in circa 30 minuten, keer ze halverwege en check ze regelmatig tot ze diepbruin, droog en aromatisch, maar niet verbrand zijn. Je kunt geroosterde wortelkoffie maximaal een jaar in een pot bewaren. Wortelkoffie (1 kop) Ingrediënten
- 1 eetlepel geroosterde wortel
- 250 ml water
- Melk of honing naar smaak
- Ook nodig: koffiemolen of vijzel & zeef of filter
Bereiding
- Maal om een kop geroosterde paardenbloem- of cichoreikoffie te maken 1 eetlepel geroosterde wortel in een koffiemolen of vijzel fijn en doe het poeder in een kleine pan met 250 milliliter water.
- Laat 10 minuten sudderen (langer als je sterkere koffie wilt)
- Zeef of filter de koffie
- Drink naar wens met melk of honing naar smaak.
Oók lekker om te maken als variatie op de koffie(s)
Paardenbloem-mocha Ingrediënten
- 125 ml extra sterke paardenbloemkoffie (zie boven)
- 1 tl cacao of rauwe cacao
- 125 ml melk
- Honing naar smaak
Bereiding
- Maak de extra sterke paardenbloemkoffie, volgens de aanwijzingen hierboven.
- Roer de theelepel cacao (of de gezondere rauwe cacao) door de melk in een steelpan en breng aan de kook.
- Meng de cacaomelk door de koffie en voeg honing naar smaak toe.
Cichorei-chai Ingrediënten
- 2 dunne plakjes gember
- 1 eetlepel geroosterde gemalen cichoreiwortel
- 1 theelepel honing
- 2 gebroken zwarte peperkorrels
- 2 gebroken groene kardemompeulen
- 1 hele kruidnagel
- 1 kaneelstokje
- 125 ml melk
- 200 ml water
Bereiding
- Doe het water, de gember, de geroosterde gemalen cichoreiwortel, de honing, de zwarte peperkorrels, de gebroken groene kardemompeulen, de hele kruidnagel en het kaneelstokje in een steelpan.
- Laat 10 minuten sudderen
- Voeg de melk toe.
- Breng aan de kook, zeef in een mok en dien op.
Meer natuur
Veel mensen hebben behoefte aan meer natuur in hun leven. Meer natuur! neemt je in elk seizoen mee op avontuur aan de hand van tips, DIY’s en recepten. Zwem in natuurwater, kook boven een kampvuur, zoek schelpen of maak je eigen jam. Je hoeft geen grootse avonturen te beleven om meer in contact te komen met de natuur. Door de mooie illustraties en dagboekfragmenten is het lezen van dit boek al een ware natuurbeleving. Erg leuk om cadeau te geven, of lekker voor jezelf te houden. Sarah Stirling | Meer natuur! 52 tips voor een wilder leven | € 16,99 | Becht | Meer info via gottmer.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: ILLUSTRATIES AMY GRIMES | TEKST SARAH STIRLING