Zomerbollen plant je nu – tuinklusjes voor mei

Mariëtte Laan

15-05-2020 07:01:27

zomerbollen - dahlia's

Zomerbollen zoals dahlia’s plant je nu… kom mee de tuin in, ontdek wat er bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes voor mei. Voor een lange kleurrijke zomer plant je nu zomerbollen zoals dahlia’s, lelies en gladiolen. bloeiende zomerbollen - dahlia's - gladiolen

Vanaf eind april: zo pot je zomerbollen op

Omdat de meeste zomerbollen niet winterhard zijn, heb je ze bewaard in een kistje op een donkere, koele plek. Dahliaknollen, hangbegonia’s en canna’s mogen nu uit hun winterstalling. Je kunt ze vanaf eind april oppotten of vanaf half mei in de volle grond planten. In het eerste geval bloeien de planten iets eerder. Zo pot je op:

  • Dahliaknollen plant je onder een laag potgrond.
  • Leg de begoniaknollen met de holle kant naar boven op de potgrond.
  • Wortelstokken van Canna leg je plat op de grond, dek ze af met een dun laagje aarde.Doe er een handje organische mest bij.

Doe er een handje organische mest bij. begoniaknollen - dahliaknol

Vanaf half mei: zo plant je zomerbollen

In de volle grond: plant na ijsheiligen (half mei) zomerbollen of – knollen tweemaal zo diep als de bol hoog is. Uitzonderingen zijn dahlia’s en begonia’s, die plant je net onder de oppervlakte. Vanaf juli begint de bloei. Zomerbollen planten kan tot eind mei. Abessijnse gladiool - zomerbollen Zomerbol-favoriet van bollenkenner Jacqueline van der Kloet lezen we in haar boek ‘Een jaar in mijn tuin’ is de Abessijnse gladiool (Acidanthera murielae), zie foto hierboven. “Vanwege zijn prachtige bloem én blad, en de bedwelmend heerlijke geur.” Ze plant deze zomerbollen zowel in de volle grond als in potten. TIP Jacqueline plant de bollen tussen half mei en eind juni, met tussenpozen, zodat de bloei in nazomer en najaar zo lang mogelijk duurt. TIP Lage soorten dahlia’s zijn ook perfect voor potten. zomerbollen - dahlia's

Zo verzorg je bollen die in de zomer bloeien:

  • Geef de bloembollen na het planten ruim water, zodat ze snel wortels vormen. Daarna alleen als het weinig regent, de grond moet vochtig blijven.
  • Als je uit dahlia’s de uitgebloeide bloemen verwijdert, verschijnen er steeds nieuwe bloemen. Klik hier voor meer dahlia-tips.
  • Met uitzondering van lelies zijn de meeste zomerbloeiers niet winterhard. Haal de bollen of knollen uit de grond zodra de plant afgestorven is.

Belangrijk bij het kopen van bloembollen

Bij aankoop is het belangrijk dat de bloembollen vers zijn. Zorg er daarom voor dat je ze in het juiste seizoen koopt. Zomerbloeiende bloembollen, zoals dahlia’s, lelies en gladiolen, koop je nu, in het voorjaar. Voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals tulpen, narcissen en hyacinten, koop je in het najaar. Kijk voor meer tips en informatie over bloembollen op www.bloembol.org. FOTOGRAFIE IBULB  

Nu in de winkel!

Meer Tuin