Tuintips voor de maand januari

Marene Hendriksen

10-01-2019 15:05:19

wintertuin

Klusjes in de tuin lijken nooit klaar te zijn. Bij ieder jaargetijde horen nieuwe werkzaamheden, zo ook bij de maand januari. Een goede reden voor ons om wat handige tuintips met jullie te delen. Maak bijvoorbeeld terracotta potten schoon, zaai vroege groenten of kleur het terras. Veel plezier! 

1. Zaai vroege groenten

Zaai vroege groenten, zoals veldsla, radijsjes en spinazie, in een kas of koude bak. Eind deze maand is de beurt wintertuinaan erwten en tuinbonen.

2. Strooi een laagje kalk

Misschien wel de handigste tip: Strooi een laagje kalk over het gazon. Zo ga je verzuring van de bodem tegen  en kan de bodemstructuur verbeteren.

3. Oogst prei op het juiste moment

Heb je prei in je moestuin? Oogst het pas als het op het menu staat en bij vorstvrij weer. Laat ook de wortels aan de prei zitten tot je ze gaat wassen. Smakelijk eten!

4. Kleur het terras

Ook in de winter is een beetje kleur op je terras geen overbodige luxe. Kleur het terras op met winterviolen! Als het vriest, houden ze zich gedeisd om na de vorstperiode weer vrolijk door te bloeien. Handig en vrolijk vinden wij.wintertuin

5. Maak terracotta potten leeg en schoon

Maak terracotta potten met uitgebloeide zomerplanten leeg en maak ze schoon met water waar je een heel klein scheutje bleek of schoonmaakazijn aan toevoegt. Borstel ook de buitenkant goed schoon en fris ze op door ze in de lijnolie te zetten. Zet ze onderstebo- ven op een droge plaats.

6. Verzorgen van Helleborus

Heb je Helleborus in je tuin staan? Snijd dan het blad weg waarop zwarte vlekken verschijnen. Zo voorkom je ziektes en zie je de bloemen veel beter. Benieuwd naar al onze tuintips voor de maand januari? Bestel dan snel de nieuwste Seasons nummer 1 2019. Beeld: Sietske de Vries  SAMENSTELLING VAN MARIËTTE LAAN EN MIRJAM ROSKAMP

Lees ook:

De wintertuin in beeld 6x bescherm je planten tegen vorst  5x winterharde planten 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Tuin