Tuinklusjes voor februari – 12x aan de slag!

Mariëtte Laan

05-02-2021 07:26:14

tuinklusjes - februari - tuinieren - wilg knotten

Altijd wat te doen in de tuin, knippen en knotten bijvoorbeeld… kom mee de tuin in, ontdek wat er bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. 12 tuinklusjes voor februari.

12 tuinklusjes voor februari

tuinklusjes - februari - tuinieren - wilg knotten

1

Snoei knot- en leibomen voordat ze uitlopen. Gebruik scherp gereedschap, dit zorgt voor vlakke wonden die snel overgroeien en waar schimmels geen vat op krijgen. Knotbomen zijn onder andere wilgen, Catalpa en plataan. Voorbeelden van leibomen zijn linde, haagbeuk en plataan (ja, ook!).

2

Knip de zijscheuten van blauweregen (Wisteria) terug tot op 3 ogen van de hoofdtak. Lees hier alles over blauweregen.

3

Controleer de kuipplanten in de winterstalling. Laat op een zonnige dag frisse lucht binnenstromen. Sluit de ruimte aan het eind van de dag weer af. tulpen - bol-op-pot - tuinklusjes voor februari

4

Kies voor bol-op-pot-tulpen als je bent vergeten ze als bol te planten. Zet ze op de wat saaie plekken in de tuin. Dat vrolijkt de boel behoorlijk op. Komend najaar wel bollen planten? Kijk voor tulpensoorten (wilde!) vooral eens op de website van Meeuwissen in Voorhout.

5

Check na een storm of de jonge aanplant nog stevig in de grond staat. Zet scheef gewaaide planten voorzichtig recht. Controleer of de paal en band bij bomen nog steun geeft.

6

Snoei heesters die ná de langste dag bloeien zoals hibiscus, vlinderstruik en winterharde fuchsia. Knip hun takken terug tot ongeveer 30 cm boven de grond.winterjasmijn - illustratie

7

Snoei van uitgebloeide winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) – illustratie hierboven – de dode en uitgebloeide takken diep weg. Bind jonge scheuten in een waaiervorm aan de muur of schutting en dan is het wachten op de nieuwe groeischeuten.

8

Boen groene aanslag op de terrastegels weg met heet water.

9

Trek onkruid weg uit de borders en strooi compost op schone grond.

rabarber - rabarberoogst - tuinklusjes voor februari

10

Vervroeg het uitlopen van rabarber en de oogst ervan door een plastic kuip, grote emmer of bleekpot van terracotta over de plant te plaatsen. De stengels blijven mooi lang en slank door het gebrek aan licht én de warmte die blijft hangen onder de pot. Door het bleken smaken de malse en zachte stengels zoeter.

10

Bewaar goed vertakt snoeihout, zoals van een berk of hazelaar, en gebruik het komend jaar als steun voor vaste planten.

12

Maak een start met het uitvoeren van je tuinplannen. Planten overplanten kan nog makkelijk, omdat ze in winterrust zijn. Wacht daarmee als het vriest. TEKST MARIE TROMP | FOTOGRAFIE EN ILLUSTRATIE ISTOCK | FOTOGRAFIE TULPEN WWW.MOOIWATBLOEMENDOEN.NL

Nu in de winkel!

Meer Tuin