Stap-voor-stap winterstek

seasons

18 november 2012

In de zomer zijn er vele mensen die stekjes nemen en in potjes water op de vensterbank zetten. Bijna net zo gemakkelijk is het stekken van verschillende heesters. En daar is het nu de tijd voor. Winterstekken is een vorm van vermeerderen waarbij houtachtige stekken worden gesneden terwijl ze tussen oktober tot maart in rust verkeren. Dat kan van Ribes, forsythia, liguster, rode kornoelje, boerenjasmijn, wilgen, vlier, sneeuwbes, Spiraea, Weigela, Laburnum, Hypericum • Snijd rechte scheuten van het eenjarige hout. • Verwijder het zachte boveneind, verdeel de rest van de scheut (zonder blad om uitdroging te voorkomen), in stukken van ongeveer 20 cm. Het beste resultaat geven stekken die een potlood dik zijn. • Bundel ze door er een elastiek/touw om te doen en steek ze in de koude bak of op een beschutte plek in de grond. Let er wel op dat u de onderkant van de stekken in de grond zet en niet per ongeluk de stekken omdraait, want dan wortelen ze niet. • In het voorjaar (maart-april) worden de stekken uitgezet op een afstand van ongeveer 15-20 cm. Ze komen dan voor tweederde in de grond te staan waar ze na enkele weken wortels gaan vormen. In de herfst, als ze al goed gegroeid zijn, kunt u ze dan uitplanten op hun definitieve plek. Gebruik bij het snijden van stekken altijd een snoeischaar of mes met een gaaf snijgedeelte. Botte messen of messen met inkepingen, vergroten de kans op rafelige snijwonden en schimmelvorming. Illustratie: Lyndsay Bekouw

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Wonen